Hlavní obsah

V Polsku spadla střecha haly plné lidí, zraněni i Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

V Chorzově nedaleko jihopolského města Katovice se v sobotu zřítila střecha výstavní haly, ve které se podle odhadů mohlo nacházet 500 až 1000 lidí. Na místě jsou stovky záchranářů, již potvrdili 12 obětí na životech.

Článek

Záchranáři už z trosek vyprostili osm desítek zraněných osob, jsou mezi nimi i dva Češi. Byli převezeni do nemocnice v nedalekých Sieminowicích. Hasiči odhadli, že pod železnou konstrukcí je uvězněno minimálně sto dalších osob.

Uvnitř zříceniny je tak stále mnoho lidí, někteří z nich se záchranáři komunikují pomocí mobilů. Podávají přitom zprávy o mrtvých, jež leží kolem nich.

Mnoho postižených je zraněno vážně, někteří jsou v kritickém stavu, uvedl policejní mluvčí Piotr Bieniak s tím, že "jsou postupně odváženi sanitkami, policejními a požárními vozy do nemocnice." Připustil, že počet obětí bude nejspíše vyšší.

Střecha se zřítila kolem půl šesté večer. Polská televize ukázala trosky zřícené kovové střechy a ruch, který provázel záchranné práce. Bylo vidět ovázané a na hlavě krvácející lidi. Přivoláni byli záchranáři se psy a specialisté na důlní neštěstí.

Budova byla stará přibližně šest až sedm let. Rozprostírala se na ploše deseti tisíc metrů čtverečných. "Její kolaps je velkým překvapením, stavba byla totiž poměrně nová," uvedl reportér polské televizní stanice TVN24 Jacob Parade. Podle stanice nemůže za pád střechy množství na ní napadaného sněhu, problémy byly pravděpodobně v samotné konstrukci objektu. Jedna ze zachráněných osob již tuto domněnku potvrdila, uvedla totiž, že se na střeše nenacházelo příliš mnoho sněhu. 

V době neštěstí probíhala v hale výstava poštovních holubů. Té se zúčastnilo více než 120 vystavovatelů. 

Podobný incident si začátkem měsíce v německém Bavorsku vyžádal 15 mrtvých. [celá zpráva] Počátkem ledna rovněž spadla střecha v ostravském supermarketu Lidl. Zraněna byla jedna prodavačka. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám