Hlavní obsah

V Norsku našli na pláži tělo malého chlapce. Loni se utopil v Lamanšském průlivu

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Norská policie v pondělí oznámila, že našla tělo mrtvého 15měsíčního chlapečka. Toho policisté nyní identifikovali jako kurdsko-íránského Artina, který se s rodinou pokoušel dostat přes Lamanšský průliv z Francie do Anglie.

Foto: Twitter Aftenbladet/Archiv rodiny

Patnáctiměsíční Artin

Článek

Artinova rodina podnikla nebezpečnou cestu na britské ostrovy 27. října loňského roku. Moře vyplavilo tělo mrtvého dítěte až na Nový rok, a to na norské pobřeží.

„Neměli jsme v Norsku žádné nezvěstné či pohřešované dítě a žádná rodina policii nekontaktovala,” uvedla pro britskou veřejnoprávní BBC vedoucí policejního vyšetřování Camilla Tjelle Waageová.

Podle modré kombinézky, která nebyla vyrobena v Norsku, policisté poznali, že jde o cizince.

„Odborníci z oddělení forenzních věd při univerzitní nemocnici v Oslu získali odpovídající profily DNA,” cituje BBC Tjelle Waagenovou. Proto k identifikaci došlo až nyní.

Tisíce podobných příběhů

Oba rodiče, stejně jako devítiletá Anita a šestiletý Armin, při plavbě zahynuli.

„Nemáme jinou možnost,” napsala matka v SMS zprávě těsně před potopením, vědoma si toho, jak nebezpečné překročení kanálu je.

Rodina pocházela ze západoíránského města Sardasht, které se nachází blízko hranice s Irákem.

Znepokojivé a nehumánní, kritizují plán Británie na přemisťování běženců

Evropa

Každý rok se tisíce běženců snaží dostat do bezpečné Evropy. Kurdský region v Íránu čelí dlouhodobé politické perzekuci a výrazné ekonomické nerovnosti.

Na světě je asi 36 až 45 milionů Kurdů. Přestože se výrazně podíleli na boji proti teroristům z Islámského státu, vlastní stát nikdy nezískali.

Reklama

Výběr článků

Načítám