Hlavní obsah

V Německu podpořilo změny turecké ústavy 63 procent tamních Turků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Změny ústavy v Turecku v referendu podpořili i voliči žijící v zahraničí. Například v Německu změny ústavy podle agentury Anadolu podpořilo na 63 procent tureckých voličů, kteří šli hlasovat. Celkový výsledek je těsný, podle neoficiálních výsledků oznámených po nedělním hlasování v Turecku, zvítězili zastánci změn s více než 51 procenty hlasů.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Turci v Berlíně čekají na výsledky referenda

Článek

V zahraničí se hlasovalo už s předstihem, přijít mohly asi tři milióny Turků. Pro změny, které znamenají posílení prezidentských pravomocí, se vyslovilo asi 59 procent hlasujících příslušníků diaspory, tedy větší procento než v Turecku samotném.

Například v Německu změny ústavy podle agentury Anadolu podpořilo na 63 procent tureckých voličů, kteří šli hlasovat. Volební účast mezi tamními Turky činila asi 50 procent.

V Rakousku pro posílení pravomocí tureckého prezidenta hlasovala dokonce téměř 73 procent tamních Turků, což ovšem představuje necelých 18 tisíc lidí.

Ve Švýcarsku naopak hlasovali místní Turci více proti změnám ústavy, když je odmítlo téměř 59 procent zúčastněných voličů.

I v Turecku, kde hlasovalo 83 procent z celkem 55 miliónů voličů, se výsledky v jednotlivých regionech liší. Třeba v největších tureckých městech Istanbulu, Ankaře a Izmiru zvítězili odpůrci změn.

K výsledkům referenda se vyjádřil i německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel, který vyzval k zachování klidu a rozvahy. „Je dobře, že skončila volební kampaň, v níž se tak tvrdě bojovalo, a to i zde, v Německu,“ řekl mimo jiné Gabriel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Svůj hlas odevzdal i prezident ErdoganVideo: Reuters

Turci rozhodovali o možném přechodu z parlamentního na prezidentský systém.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který změny prosazoval, v nedělním projevu ze své oficiální rezidence v Istanbulu vyzval všechny, včetně zahraničí, aby výsledek respektovali.

„Turecko udělalo historické rozhodnutí, pokud jde o systém jeho vlády,“ prohlásil Erdogan. „Chceme, aby organizace a zahraniční země rozhodnutí našeho národa respektovaly,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám