Hlavní obsah

V Jižní Karolíně začaly prezidentské primárky republikánů, favoritem je Trump

Colombia

Republikánští voliči vyrazili v sobotu k primárkám v Jižní Karolíně, kde je jasným favoritem souboje o stranickou prezidentskou nominaci realitní magnát Donald Trump. Demokratické volební shromáždění v Nevadě začne až v osm večer našeho času a mírně navrch tam má podle průzkumů exministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Foto: Chris Keane, Reuters

Republikánští voliči u hlasovacího zařízení v jihokarolínském Charlestonu

Článek

První jihokarolínští voliči přišli do volebních místností už v sedm ráno místního času (13:00 SEČ). Zatímco podle dřívějších průzkumů měl Trump získat okolo 34 procent hlasů, poslední anketa zveřejněná televizí NBC a listem The Wall Street Journal v pátek mu přisoudila výrazně menší náskok. Podle ní ho chtělo volit 28 procent registrovaných republikánských voličů a druhý konzervativní senátor Ted Cruz zaostával o pět procentních bodů. Třetí byl stejně jako v předchozích průzkumech umírněný kandidát Marco Rubio s 15 procenty.

Komentáře amerických deníků se shodují, že pokud Trump získá výrazné vítězství, již druhé po nedávném triumfu v New Hampshire, bude vnímán jako favorit celého nominačního klání.

Křesťan Trump

Klíčový však bude i souboj mezi politiky podporovanými stranickým establishmentem. Výrazný úspěch Rubia může znamenat, že se republikánské politické špičky sjednotí na jeho podpoře, což by oslabilo vyhlídky někdejšího floridského guvernéra Jeba Bushe či guvernéra Ohia Johna Kasiche. Někteří experti dokonce odhadují, že pokud Bush nedosáhne dvouciferného výsledku, může to znamenat konec jeho kampaně.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Donald Trump

Trump v posledních hodinách jihokarolínského klání ujišťoval, že vyznává křesťanské hodnoty, což byla jasná reakce na slova papeže Františka, který podnikatele označil za nekřesťana kvůli jeho plánu na stavbu zdi mezi USA a Mexikem. Někteří další kandidáti se zaměřovali na téma posilování armády, která je v Jižní Karolíně významným zaměstnavatelem.

Hlasování ve státě na východním pobřeží USA skončí hodinu po půlnoci SEČ.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Hillary Clintonová

Poslední průzkum mezi demokraty v Nevadě na západě Spojených států ukázal, že Clintonová má šanci na zhruba polovinu hlasů, zatímco její hlavní rival Bernie Sanders asi na 47 procent. Někdejší první dáma by v tomto státě na jihozápadě země ráda alespoň těsně uspěla, aby posílila své vyhlídky na výrazné vítězství v Jižní Karolíně, kde budou demokraté rozhodovat za týden.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Bernie Sanders

Důležité budou v Nevadě podle analytiků hlasy černošských a hispánských voličů, mezi nimiž by právě Clintonová mohla bodovat. Čtyřiasedmdesátiletý demokratický socialista Sanders zase může těžit z nečekaně vysoké podpory od mladých.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám