Hlavní obsah

V Iráku po třech měsících propustili unesené Němce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SANTIAGO DE CHILE

Dva lipští technici Thomas Nitzschke a René Bräunlich jsou po třinácti týdnech v iráckém zajetí na svobodě. Oznámil to v úterý německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, který je na návštěvě Chile. Iráčtí únosci je zadržovali od 24. ledna. Hrozili jim smrtí, pokud Německo neuzavře své velvyslanectví v Bagdádu.

Článek

"Velmi mě těší, že vám mohu oznámit, že oba zadržovaní jsou opět na svobodě. Po více než třech měsících jsou opět v bezpečí pod německou ochranou," řekl ministr s tím, že do vlasti by se měli vrátit ve středu. Jejich zdravotní stav je dobrý. 

Jednání o propuštění se vlekla. Únosci zpočátku nevznesli žádné požadavky, 13. února ale pohrozili zabitím rukojmích, jestliže německá vláda neuzavře velvyslanectví v Bagdádu a neukončí své aktivity v zemi. Frank-Walter Steinmeier tehdy jejich požadavky odmítl.

Irácká radikální skupina Tavhíd a sunná pohrozila počátkem dubna opět jejich zabitím, pokud nebudou propuštěni všichni vězni zadržovaní americkými vojáky v Iráku. To Němci nemohli splnit.

Po celou dobu nebylo jasné, jestli únosci patřili ke vzbouřencům, nebo šlo o zločince, kteří chtěli peníze. Když se koncem dubna objevily zprávy o možném propuštění, německá média začala spekulovat o výši částky, kterou muselo Německo únoscům zaplatit.

Zaměstnanci lipské společnosti Cryotec Anlagenbau René Bräunlich a Thomas Nitzschke byli uneseni 24. ledna z čističky u rafinérie Bajdží. Unesli je v úterý muži oblečení v uniformách irácké armády. [celá zpráva]

Reklama

Související články

V Iráku unesli dva německé inženýry

Dva němečtí inženýři byli uneseni v úterý ráno na severu Iráku u města Bajdží. Unesli je z domu, kde žili v areálu čističky u velké rafinérie ve městě. Unesli...

Unesení Němci v Iráku žádají o pomoc

Dva Němci unesení v Iráku žádají o pomoc svou vládu na videu, které v pátek odvysílala panarabská televize Al-Džazíra. Únosci se na videu označili...

Výběr článků

Načítám