Hlavní obsah

Uvěříme, až uvidíme. Ukrajina zpochybňuje slova o stahování ruských vojsk

– Kyjev

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyjádřil skepsi ohledně tvrzení Moskvy o částečném stažení ruských sil z ukrajinských hranic. Vláda deeskalaci uvěří, teprve až uvidí, že vojáci skutečně odjíždějí, řekl. Satelitní snímky z pondělí ukazují, že ruské jednotky se přesouvají z ležení směrem k bojovým pozicím u hranic, informuje agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ruské ministerstvo obrany uveřejnilo video tanků odjíždějící do Ruska

Článek

„Z Ruské ferace neustále přicházejí různá prohlášení, takže máme pravidlo: Nevěřte tomu, co slyšíte, věřte tomu, co vidíte,” řekl v úterý Kuleba. „Až uvidíme stahování, pak uvěříme v deeskalaci,” dodal.

Zpátky do kasáren. Část ruských vojáků se po manévrech vrací

Evropa

V podobném duchu se vyjádřil také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. „Zatím jsme nepozorovali žádnou deeskalaci přímo v terénu ani známky toho, že by se ruská vojenská přítomnost u hranic s Ukrajinou zmenšovala,” upozornil.

Stoltenberga čeká ve středu projednání dalšího postupu NATO s ministry obrany členských zemí. Hovořit s nimi bude mimo jiné o plánovaném navyšování počtu jednotek na východním křídle aliance.

Snímky z pondělí ukazují naopak posilování

Satelitní snímky pořízené v neděli a pondělí ukázaly na několika místech poblíž Ukrajiny (na anektovaném Krymu, v Bělorusku a v jihozápadním Rusku) čilou aktivitu ruských vojsk. Americká společnost Maxar Technologies, která záběry zveřejnila, poukázala na to, že jednotky vyjíždějí z polních táborů směrem k bojovým pozicím.

Vojenský server Defense One píše o příjezdu větších jednotek, stejně jako o příletu bitevních vrtulníků, bitevních letounů a stíhacích bombardérů.

Ruská vůle k jednání dává důvod k mírnému optimismu, řekl šéf NATO

Evropa

Rusko přitom oznámilo, že část vojsk se po manévrech u ukrajinských hranic vrací do míst trvalého umístění.

Polský analytik Konrad Muzyka řekl agentuře Reuters, že je potřeba s interpretací satelitních snímků počkat pár dnů, než půjde vyčíst, zda se slova Ruské federace promítla v činy.

Uznejme nezávislost separatistických republik na Donbasu, vyzvali Putina poslanci

Evropa

„Je třeba poznamenat, že k hranicím stále přijíždějí nové vlaky s technikou ze středu Ruska a že ruské síly pokračují v přesunech do oblastí nasazení. To oznámení (o stažení vojsk) je v přímém rozporu s tím, co Rusko v posledních dnech dělá,” uvedl.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pondělí navrhl prezidentovi Vladimiru Putinovi pokračovat v jednáních se Západem, což Putin údajně podpořil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám