Hlavní obsah

Útoky v Londýně jsou dílem sebevrahů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská policie se při vyšetřování teroristických útoků v Londýně po úterných akcích na severu země soustřeďuje na člověka, který měl útoky naplánovat. Detektivové se přiklonili k tezi, že je spáchali sebevrahové. Velitel londýnských policistů Ian Blair varuje, že v zemi může působit druhá skupina atentátníků a chystat se zaútočit.

Článek

Podle detektivů při útocích  zemřeli tři Britové pákistánského původu. Už v úterý uvedl list The Times, že jedna z obětí výbuchu v autobusu utrpěla stejná zranění, jaká jsou typická pro sebevražedné atentátníky. Měla hlavu oddělnou od těla. Další zemřeli při explozích v metru na stanici Edgware a mezi stanicemi Aldgate a Liverpool Street. 

Policie už neoficiálně zveřejnila jména tří pachatelů. Jde o tři Brity z Leedsu pákistánského původu, dvaadvacetiletého Shahzada Tanweera, o devatenáctiletého Hasiba Hussaina a o třicetiletého Mohammeda Sidiquea Khana, jenž měl osmiměsíční dítě. Ani jeden neměl záznam u policie, jeden byl milovníkem kriketu z poměrně zámožné místní rodiny. Veřejnost je šokována, že jde o lidi vychované v Británii. 

Pátraní po čtvrtém atentátníkovi

Osud čtvrtého atentátníka, který odpálil nálož v metru na lince Piccadilly zůstává nejasný. Detektivové chtějí co nejdříve zjistit, zda také zahynul, či se mu podařilo nějak uniknout.

"Naše pátrání směřuje i k tomu, abychom mohli potvrdit, zda přišli o život," řekl novinářům vedoucí vyšetřování.

O atentátníkovi, který zahynul při explozi bomby v dvoupatrovém autobuse na lince č. 30, není jen zcela jasné, zda nálož v tu chvíli odpálil záměrně, anebo mu explodovala předčasně. Vyšetřovatelé totiž stále nevylučují, že i on měl za úkol donést bombu do stanice metra, ale nedostal se s ní až do cíle a nedopatřením nálož aktivoval.

Čtyři podezřelí jsou na řadě záznamů kamer vidět spolu. Všichni měli tašky. Tři z nich přijeli z Leedsu do Lutonu vlakem, kde se k nim připojil čtvrtý. Do Londýna dorazili vlakem.

Auto našli v Lutonu

V úterý podnikla policie operaci v Lutonu, kde zajistila auto, které atentátníci před útoky použili. Zásahová jednotka při akci evakuovala a uzavřela tamní nádraží i přilehlý několikapatrové garáže, kde bylo vozidlo zaparkováno. "Policie se domnívá, že vozidlo může mít spojitost s teroristickými útoky v Londýně," řekl bez dalších podrobností mluvčí vyšetřovatelů.

Policie provedla několik řízených výbuchů aby zneškodnila nalezené trhaviny. Auto bylo odvezeno k dalším analýzám stejně jako druhý vůz nalezený poblíž Lutonu.

Zatýkání v Leedsu

V souvislosti s pátráním byl už v úterý zatčen jeden muž v Západním Yorkshiru, odkud pocházeli tři muži podezřelí z útoků. Šlo o příbuzného jednoho z atentátníků, který byl odvezen do Londýna k výslechům.

Pozornost policie vzbudilo oznámení, že jeden z příbuzných je nezvěstný od čtvrtka. I totožnost atentátníka z autobusu ukazovala na sever, proto policie spustila v úterý rozsáhlou razii v severoanglickém Leedsu, při níž prohledala šest domů.

Identifikovány další oběti

Britské policii se podařilo identifikovat šest dalších obětí útoků. Celkem jsou už známa jména jedenácti obětí atentátů.

Stopy do zahraničí?

Vyšetřovatelé z tajných služeb MI5, MI6 a Scotland Yardu prověřovali domněnku, zda za atentáty nemohl stát Syřan Mustafa Setmariam Naser, považovaný za hlavního strůjce loňských březnových útoků v Madridu. V letech 1995 až 1998 žil v Londýně. Mohl zde založit spící buňku a aktivovat ji z Iráku, kde se skrývá pod ochranou teroristy abú Músy Zarkávího.

Další podezřelý, marocký klerik Muhammad al-Gerbouzi, dávaný do souvislosti s atentáty v Madridu a marocké Casablance v roce 2003, se mezitím vynořil v londýnském podzemí, kde poskytl rozhovor televizi al-Džazíra. "Jsou to lži a nesmysly. Nejsme zodpovědní za žádné činy, které se mi teď snaží připsat," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám