Hlavní obsah

USA varují Izrael před akcí v pásmu Gazy

JERUZALĚM

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová vyzvala v úterý Izrael, aby dal šanci diplomacii v případu vojáka, kterého unesli Palestinci. Izrael se připravuje na útok na pásmo Gazy.

Článek

Condoleezza Riceová vyzvala Izrael ke klidu, který je nyní potřeba, aby se podařilo vyřešit situaci. Izraelský premiér Ehud Olmert dal únoscům lhůtu 48 hodin, aby vojáky propustili. Pak izraelská armáda zahájí rozsáhlou operaci v Gaze, kde je zřejmě voják zadržován. Lhůta vyprší ve středu.

Izrael odmítá jednání, požaduje popustit uneseného vojáka

Olmert odmítl výzvu palestinských organizací, aby výměnou za informace o uneseném desátníkovi Giladu Šalitovi byly z vězení propuštěny všechny palestinské ženy a děti. S touto iniciativou přišly tři skupiny zapletené do únosu - vojenské křídlo Hamásu, Výbory lidového odporu a Islámská armáda. Izraelský premiér řekl: "Nebudou žádná jednání, žádné dohody." 

"Šlo o pozemní průnik přes mezinárodní hranici Izraele," prohlásil o akci Effi Eitam, který vede opoziční blok Národní jednoty a Národní náboženské strany. "Došlo k tomu za situace, kdy Gazu nikdo neokupuje. Je to vyhlášení války Izraeli," vyjádřil podporu tvrdému postupu. Radikální opoziční politik Avigdor Lieberman vyzval k únosu palestinského premiéra Ismaíla Haníji: "Uděláme z jejich domů fotbalová hřiště. Nevinným lidem neublížíme, ti dostanou hodinu na opuštění domů."

Palestinci se obávají okupace Gazy

Palestinský vyjednavač z umírněného Fatahu Sáib Irikát varoval, že vyhrocení situace může mít tragické následky: "Nemusí to vyústit jen v rozsáhlou vojenskou akci, ale i v opětovnou okupaci pásma Gazy."

Propuštění vojáka požaduje předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás i radikální vládní Hamás, který ale je Izraelem vině z únosu. Ozbrojené křídlo Hamásu ale tvrdí, že se jen podílel na útoku na izraelské stanoviště, nikoli však na únosu vojáka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám