Hlavní obsah

USA Today: Američané chtějí Husajnovu smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Spojené státy chtějí iráckého prezidenta Saddáma Husajna při válečné operaci zabít, a nikoli zajmout, aby předešly soudu, který by sloužil k seskupování jeho věrných ve světě. Napsal to ve středu americký deník USA Today s odvoláním na nejmenované vysoké činitele ministerstva obrany Spojených států.

Foto: ZŠ Kamenice

Žáci zpracovávají školní mapu dopravně nebezpečných míst

Článek

K operaci se podle listu připravuje technicky dokonale vybavená 360členná speciální jednotka Delta Force rozčleněná na několik skupin, které budou po vypuknutí konfliktu vysazeny co nejblíže Bagdádu, aby mohly Husajna zadržet, ale ještě spíše ho zastřelit. I když dřívější prezidentské nařízení vraždy cizích státníků nedovoluje, může se tak stát například při přestřelce či v sebeobraně, uvedl deník.

Husajnova smrt je žádoucí

Tři na sobě nezávislé zdroje podle listu potvrdily, že žádoucím výsledkem je smrt Husajna, jeho synů a nejbližších spolupracovníků. "Očekáváme, že ho zabijeme do několika dnů," prohlásil nejmenovaný činitel Pentagonu s tím, že se ke splnění úkolu již delší dobu připravuje speciální jednotka. Její části jsou rozmístěny v Kuvajtu, Jordánsku, Saúdské Arábii a v severním Iráku, který ovládají Kurdové.

Nařízení zakazující vraždy cizích státníků vydal v roce 1976 prezident Gerald Ford. Činitelé zpravodajských služeb upozorňují, že prezident George Bush může nařízení odvolat. Navíc podle mezinárodního práva se po zahájení válečných operací nevztahují na nepřátelské státníky žádná ochranná omezení, a to zejména tehdy, když jednotky jednají v sebeobraně, dodal list.

Soud s Husajnem by semknul jeho příznivce

Husajnovo zajetí by vyvolalo problémy, protože by Spojené státy a spojenci museli ustavit vojenský tribunál, uvedla Patricia Waldová, která zastupovala Spojené státy u soudu pro válečné zločiny spáchané v bývalé Jugoslávii. Podobný scénář je pro americkou administrativu znepokojivý, protože proces by umožnil Husajnovým sympatizantům semknout řady a posílil by kritiky, podle nichž šlo Spojeným státům jen o svržení nepohodlného vůdce, dodal na vysvětlenou deník.

Husajn nespí dvakrát na témže místě

Obtížné bude samotné nalezení Saddáma Husajna. Jen málo vojenských činitelů věří, že americké zpravodajské služby mají informace, na kterých by se dal založit akční plán Husajnova dopadení v síti podzemních bunkrů a tunelů. A Husajn své polapení určitě neusnadní. Uvádí se, že má tři dvojníky, kteří byli chirurgicky upraveni co nejvíce k jeho podobě, a že nespí dvakrát na jednom místě, napsal USA Today.

Americká armáda doufá v Husajnovu chybu

V době války v Perském zálivu americké letectvo zaútočilo na 260 "velitelských cílů", mezi nimi i na Saddámovy podzemní bunkry, velitelská stanoviště a kanceláře ve snaze zabít ho, ale bez úspěchu. Tentokrát američtí činitelé doufají, že Saddám udělá chybu. Zpravodajské služby proto monitorují jeho satelitní mobilní telefony a sledují všechno, co by zavánělo jeho útěkem z Bagdádu, uvedl list.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám