Hlavní obsah

USA tlačily na Brazílii, aby se zřekla Sputniku

Právo, doh

Přiznání amerických úřadů, že země Latinské Ameriky tlačily k odmítnutí ruské vakcíny Sputnik V, vyvolalo kritiku ze strany Moskvy.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Lahvičky s ruskou vakcínou Sputnik V (Gam-COVID-Vac)

Článek

Ačkoliv příslušnou zprávu americké ministerstvo zdravotnictví a sociálních věcí zveřejnilo už v lednu, až v pondělí na ni upozornil Gamelejův institut v Moskvě, kde byl Sputnik vyvinut.

Americkou nabídku jednat označil Pchjongjang za levný trik

Svět

„Země by měly na záchraně životů spolupracovat. Snahy o podkopání vakcín jsou neetické a stojí životy,“ napsal ústav spadající pod ruský resort zdravotnictví. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov si postěžoval, že tlak k odmítnutí Sputniku je někde „bezprecedentní“.

Ve výroční zprávě resortního Úřadu pro vládní záležitosti (OGA) se mimo jiné rozebírá, jak agentura bojovala proti „zhoubným vlivům“ na amerických kontinentech. „Mezi příklady patří využití kanceláře zdravotnického atašé OGA k přesvědčení Brazílie, aby odmítla ruskou vakcínu proti covidu-19, a nabídka technické pomoci místo toho, aby Panama přijala nabídku kubánských lékařů,“ uvádí se dále.

V USA už testují vakcínu od Moderny na malých dětech

Amerika

Brazílie minulý týden objednala deset milionů dávek Sputniku, ačkoliv tamní úřady látku dosud neschválily. Ruskou vakcínu má také na konci roku začít vyrábět jedna tamní firma.

Reklama

Výběr článků

Načítám