Hlavní obsah

Americkou nabídku jednat označil Pchjongjang za levný trik

– Pchjongjang

Severokorejská diplomatka potvrdila, že se Spojené státy nedávno pokusily iniciovat kontakt s Pchjongjangem. Snahu ovšem označila za „levný trik”, na který KLDR neodpoví, pokud Washington neupustí od „nepřátelské politiky”.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Šéf americké diplomacie Blinken během projevu v budově svého úřadu ve Washingtonu.

Článek

Prohlášení náměstkyně severokorejského ministra zahraničí Čche Son-hui je prvním formálním odmítnutím snahy o kontakt od administrativy amerického prezidenta Joea Bidena, uvedla agentura Reuters s tím, že Severní Korea stanovisko zveřejnila v době návštěvy dvou amerických ministrů v Jižní Koreji.

„Jediné, co bylo slyšet ze Spojených států od chvíle, kdy se objevil nový režim, je šílená teorie o 'hrozbě ze Severní Koreje' a neodůvodněná rétorika o 'kompletní denuklearizaci',” uvedla Čche Son-hui v prohlášení, které zveřejnila severokorejská státní agentura KCNA. Náměstkyně dále sdělila, že Spojené státy se KLDR pokusily kontaktovat různými cestami skrze e-maily či telefony, obrátily se kvůli tomu údajně i na třetí zemi.

Čche Son-hui krok Washingtonu označila za „levný trik” s cílem získat čas. Spojené státy dále kritizovala kvůli společným vojenským cvičením s Jižní Koreou a za sankce namířené proti KLDR. Dialog podle ní nebude možný, dokud USA neupustí od nepřátelské politiky vůči Pchjongjangu.

Bílý dům už dříve uvedl, že Severní Koreu oslovil, ale nedostalo se mu odpovědi, píše agentura Reuters.

Ovšem i tato reakce Pchjongjangu může ve skutečnosti naznačovat ochotu KLDR v budoucnu jednat, jen si předem zajistit lepší pozici.

Američtí ministři v Soulu 

V současné době je na návštěvě v Jižní Koreji šéf americké diplomacie Antony Blinken a také americký ministr obrany Lloyd Austin. Blinken v Soulu ve středu kritizoval KLDR za to, že se dopouští „systematického a rozsáhlého zneužívání” svých vlastních občanů. Dodal, že Spojené státy budou spolupracovat se svými spojenci ve snaze denuklearizovat KLDR.

Po čtvrtečním jednání s jihokorejskými představiteli podle agentury Reuters Blinken mimo jiné uvedl, že v příštích týdnech Washington dokončí revizi politiky USA vůči KLDR, přičemž na stole zůstávají obě možnosti – diplomacie i tlak.

První vzkaz KLDR Bidenovi: Nešiřte smrad, chcete-li dobře spát

Svět

Tlak už začal

Tlak však již začal. Američtí vojáci se účastní manévrů s jihokorejskými. Podobná cvičení Severní Korea vždy tvrdě kritizovala a označovala je za nácvik invaze a hrozbu. V době manévrů se vždy zvýšilo napětí a KLDR hrozila útokem.

Po jednáních severokorejského předsedy Kim Čong-una s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem se Američané přestali účastnit velkých společných manévrů s Jihokorejci a KLDR odstoupila od testů jaderných náloží a mezikontinentálních balistických raket.

V Pchjongjangu budují novou podzemní továrnu na rakety

Svět

Bývalý prezident Spojených států Donald Trump se dohodl se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem na summitu v roce 2018, že budou pracovat na odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Druhý summit Trumpa a Kima v roce 2019 ovšem skončil předčasně a bez dohody. Severní Korea od té doby provedla řadu zkoušek raket krátkého doletu. Kim také už dříve prohlásil, že jeho země bude pokračovat ve vývoji jaderných zbraní a jejich nosičů.

Severní Korea představila novou balistickou raketu pro ponorky

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám