Hlavní obsah

USA kritizují Thajsko a Malajsii kvůli obchodu s lidmi

– Washington

Spojené státy zařadily v pátek Thajsko a Malajsii na černou listinu států, které nedodržují základní americké standardy boje proti obchodu s lidmi. Podle agentury AP by to mohlo mít dopad na vztahy USA s jejich dvěma významnými spojenci v Asii. USA upozorňují i na nebezpečí obchodu s bílým masem v ČR.

Foto: Sharif Karim, Reuters

Ministr zahraničí USA John Kerry označil syrské prezidentské volby za nesmyslné.

Článek

Thajsko a Malajsie se ocitly mezi 23 zeměmi, které dostaly nejhorší známku tři. V této skupině jsou například Írán, Severní Korea, Rusko Saúdská Arábie, Sýrie a Zimbabwe. Kromě Thajska a Malajsie na tuto úroveň nově klesly také Venezuela a Gambie.

Thajský velvyslanec v USA podle AP vyjádřil zklamání nad zhoršením hodnocení své země. Zpráva amerického ministerstva zahraničí podle něj nebere v úvahu „energické” úsilí vlády, které vedlo k „bezprecedentnímu pokroku a konkrétním výsledkům”. Thajsko podle agentury AP rozběhlo kampaň, která má zabránit zhoršení hodnocení země a její reputace. To by totiž mohlo mít dopad na jeho výnosný obchod s mořskými plody, jichž jsou Spojené státy významným odběratelem.

Ministerstvo zahraničí USA naopak o stupeň zlepšilo hodnocení Číny, protože Peking podnikl kroky ke zrušení táborů na převýchovu prací.

ČR má potíže s prostitucí

Česká republika je podle zprávy „zdrojovou, tranzitní i cílovou zemí pro ženy a dívky, které jsou vystaveny nucené prostituci, a zdrojovou, tranzitní i cílovou zemí pro muže a ženy vystavené nucené práci”.

K prostituci jsou podle zprávy v Česku nuceny Češky i ženy z Bulharska, Moldavska, Nigérie, Filipín, Rumunska, Slovenska, Ukrajiny a Vietnamu. Muži a ženy z České republiky, Bulharska, Moldavska, Filipín, Rumunska, Ukrajiny a Vietnamu pak jsou podle americké zprávy nuceni k práci ve stavebnictví, v zemědělství, lesnictví, zpracovatelském průmyslu a službách.

Zvlášť zpráva zdůrazňuje skutečnost, že k nedobrovolné prostituci a práci jsou nuceny české Romky, jak přímo v Česku, tak v zahraničí, například v Británii.

Přesto česká vláda podle USA „plně dodržuje minimální standardy pro eliminaci” obchodu s lidmi.

Obchodem s lidmi je ve světě postiženo odhadem na 20 miliónů lidí. „Nemůže existovat beztrestnost pro ty, kteří obchodují s lidskými bytostmi. Musí to skončit,” prohlásil americký ministr zahraničí John Kerry.

Prezident Barack Obama má nyní 90 dní na to, aby rozhodl o případných sankcích proti těm vládám, které v hodnocení dopadly nejhůře.

Reklama

Výběr článků

Načítám