Hlavní obsah

USA chtějí otestovat DNA tisíců dětí migrantů, kritici se bojí zneužití

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké úřady nařídily provést testy DNA u zhruba 3000 dětí migrantů, které byly svým rodičům odebrány po nepovoleném překročení amerických hranic s Mexikem. Testování by podle úřadů mělo urychlit sloučení rozdělených rodin. Kritici se ale obávají, že vláda získané informace může v budoucnu využít k jejich sledování, napsal zpravodajský portál BBC.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Děti odpočívají v jedné z velkých klecí, kam byly umístěny po oddělení od rodičů.

Článek

Podle amerického ministra zdravotnictví Alexe Azara jsou testy potřeba, aby byly děti svým rodičům navráceny v termínu stanoveném minulý týden kalifornským soudem. Podle soudního nařízení by měly děti ve věku do čtyř let být svým rodičům navráceny do 10. července, děti ve věku od pěti do 17 let pak do 26. července.

V internátních centrech se nyní nachází zhruba stovka dětí mladších pěti let, uvedl Azar. Podle oponentů rozhodnutí ale tak malé děti nemohou dát souhlas k testování svého DNA. Ministerstvo však trvá na tom, že porovnávání záznamů o narození dětí by trvalo příliš dlouho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám