Hlavní obsah

Unikla data třicítky světových vůdců včetně Babiše

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zatím nejrozsáhlejší únik dokumentů označovaný jako Pandora Papers přináší informace o offshorových aktivitách a skrytých majetcích více než stovky miliardářů a více než 35 hlav států a vlád, včetně Andreje Babiše. Ten si podle uniklých dokumentů poslal přes své offshorové firmy téměř 400 milionů korun, za které si pak koupil nemovitosti.

Foto: Jan Daněk, Novinky

Andrej Babiš

Článek

Více než 11,9 milionu souborů z firem založených podnikateli v daňových rájích, jakými jsou Panama, Dubaj, Monako, Švýcarsko nebo Kajmanské ostrovy, ukazuje, že služeb těchto firem využívají i vysocí státní úředníci, ministři, soudci, starostové nebo generálové z 90 zemí.

V Pandora Papers figuruje v uniklých dokumentech přes 300 Čechů a 178 offshorových firem s českým pozadím.

Jsou mezi nimi bývalý ministr, zločinec, lokální politici, bankéř, zbrojaři, realitní i mediální magnáti i nejbohatší lidé Česka, uvedl web Investigace.cz.

Babiš: Neudělal jsem nic v rozporu se zákony. Peníze odešly a vrátily se do české banky

Domácí

„Přes offshorové společnosti se stále protáčí miliardy korun. To, že tento princip využíval i náš současný premiér, je samozřejmě značně znepokojivé,” říká Lukáš Kraus, právník společnosti Frank Bold a vedoucí analytického týmu Rekonstrukce státu.

„Neuvedením firmy na Britských Panenských ostrovech ve svém majetkovém přiznání se Andrej Babiš dopustil přestupku, ale z možného praní špinavých peněz mu hrozí ještě závažnější postih, a to nejen v České republice,” podotkl Kraus.

„Toto a skutečnost, že předseda vlády ČR a šéf údajného protikorupčního hnutí zřejmě použil daňový ráj k obcházení placení daní, dále povede k dalšímu poklesu důvěry veřejnosti v politiky a jejich protikorupční sliby. Premiér by měl celou záležitost jasně a jednoznačně vysvětlit a vyvodit svou odpovědnost,” dodal Kraus.

Babišovi hrozí, že o nemovitosti přijde

Mezi stovkou miliardářů jsou vedle podnikatelů a obchodníků i celebrity a rockové hvězdy. Mnozí používali skrytých firem, aby si mohli dovolit vlastnit jachty.

Babiš by měl vysvětlit, kde vzal 381 milionů, píše Investigace.cz

Domácí

Babiš použil offshoreové firmy k nákupu nemovitostí. Využil společností v daňových rájích, aby si pořídil mimo jiné zámeček na jihu Francie za 22 milionů dolarů.

Web investigace.cz uvedl, že si Babiš v červenci 2009 nechal pomocí francouzské právní kanceláře DB Artwell Avocats a panamské právní kanceláře Alcogal anonymně a diskrétně založit firmy, kde figurovali nastrčení ředitelé.

„O čtyři měsíce později tuto strukturu využil, aby z jedné své společnosti do druhé přesunul 15 milionů eur (tehdy 381 milionů korun). V podstatě sám sobě poskytl půjčku, a to na nákup šestnácti luxusních nemovitostí ve Francii, včetně zmíněného zámečku Château Bigaud na Azurovém pobřeží,” napsala Investigace.cz.

Ve Francii Babišovi podle webu hrozí na základě zákona o prokazování bohatství, že pokud neprokáže původ oněch 381 milionů korun, může o své nemovitosti přijít.

Vyšetřování mu rovněž hrozí i v USA, a to vzhledem k tomu, že celé schéma nese znaky praní peněz a součástí byla jeho americká firma, uvedl web.

Babiš: Vyhrajeme-li, kromě pirátů oslovíme všechny

Domácí

„Případ ale může začít řešit i česká policie, pokud by shledala důvodné podezření z praní peněz. Vzhledem k tomu, že půjčka byla splatná až v roce 2019, případ není promlčený,“ dodala Investigace.cz.

Podle Lukáše Krause, právníka organizací Frank Bold a Rekonstrukce státu, se neuvedením akcií firem z daňových rájů Babiš dopustil přestupku a hrozí mu pokuta do výše 50 000 korun.

Babiš se brání 

Babiš podle ČTK odmítá, že by v případě informací o převodu 400 milionů korun udělal cokoli nezákonného, pokládá to za pokus o očernění a ovlivnění voleb.

„V tomto případě je jasné, že jsem neudělal nic nezákonného ani špatného, ale to jim nebrání v tom, aby mě zase zkusili očernit a ovlivnit tak české parlamentní volby,” řekl.

Babiš: Můžeme skončit v opozici, ale doufám, že vyhrajeme

Parlamentní volby

Na dotaz ČTK ale neuvedl, koho přesně má na mysli. Poukázal mimo jiné na to, že jde o případ starý 12 let. „Je to před každými volbami stejné, vytáhnou něco z dávné minulosti, aby se pak ukázalo, že se nic nestalo,” dodal.

„Žádná normální obchodní transakce by takhle nikdy nevypadala,“ sdělil webu bývalý vyšetřovatel finanční kriminality, dnes konzultant pro boj proti praní špinavých peněz Kamil Kouba.

„To schéma mi přijde jako z učebnice pro vyšetřovatele. V angličtině to dokonce má svůj název: loan back,“ dodal.

Zapletení jsou Zelenskyj či kyperský prezident

Dalším člověkem, který využíval tohoto schématu, je kyperský prezident Nikos Anastasiades, který založil právní firmu, jež pomohla ukrýt majetky ruského miliardáře.

Dalším státníkem na seznamech je jordánský král Abdalláh II., který si tajně pořídil nemovitosti v Malibu, Washingtonu a v Londýně za 100 milionů dolarů.

Jordánský král odmítl zmínit podrobnosti, ale sdělil, že není nic špatného na tom vlastnit nemovitosti přes offshorové firmy. Podle uniklých dokumentů těchto firem využíval i ázerbájdžánský prezident Ilham Hajdar Alijev.

Premiér Babiš dostal od Černošic pokutu čtvrt milionu

Domácí

Keňský prezident Uhuru Kenyatta, který se často ukazuje jako bojovník s korupcí, získal se svými blízkými a příbuznými přes offshorové firmy majetek za 30 milionů dolarů, včetně nemovitosti v Londýně.

Ukrajinský premiér Volodymyr Zelenskyj převedl během předvolební kampaně svůj 25procentní podíl v offshorové firmě na dobrého známého, který nyní působí jako jeho vysoký poradce. Není ale jisté, zda z toho měl nějaký prospěch.

Na seznamu jsou i Putinovi spolupracovníci

Na seznamu se objevují i blízcí spolupracovníci ruského prezidenta Vladimira Putina, včetně jako zesnulého kamaráda z dětství Petra Kolbina, který bývá označován za Putinovu peněženku.

Dokumenty se dostaly k Mezinárodnímu konsorciu investigativních novinářů (ICIJ). Získané informace zveřejnily list The Guardian, BBC, Le Monde a Washington Post a web Investigace.cz.

Někteří novináři se nedostali na tiskovou konferenci Babiše s Orbánem

Domácí

Pandora Papers má původ v dokumentech uniklých z panamské právní kanceláře Alcogal, které získalo Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů. Na projektu spolupracovalo přes 600 novinářů z více než stovky zemí světa

Reklama

Výběr článků

Načítám