Hlavní obsah

U libyjského pobřeží se potopila loď, zahynulo nejméně 40 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libye
Aktualizováno

Nejméně 40 lidí přišlo o život poté, co se u libyjského pobřeží východně od Tripolisu potopila loď přepravující migranty. Oznámil to v neděli podle agentury Reuters mluvčí libyjského ministerstva vnitra.

Článek

"Podařilo se nám zachránit 52 migrantů z různých afrických států," řekl AFP mluvčí libyjského námořnictva. Z vody bylo podle něj zatím vytaženo 36 těl, 42 lidí se prý pohřešuje. Nehoda se podle AFP stala v úterý, ale libyjské úřady o ní informovaly až v neděli.

Libye se díky propustnosti svých hranic se subsaharskými zeměmi a blízkosti k Itálii a Maltě stala častou tranzitní cestou pro běžence, kteří se snaží dostat do Evropy. Mnozí běženci platí zločineckým gangům za cestu po moři z Libye více než 1000 dolarů (zhruba 20 000 Kč).

Libyjská pobřežní stráž, námořnictvo i armáda mají špatné vybavení a nedostatečný výcvik. Libyjské úřady se proto snaží získat pomoc západních partnerů, aby omezily příliv ilegálních běženců směřujících přes Libyi do Evropy, napsala agentura Reuters.

Loni se u sicilského ostrova Lampedusa potopila loď s asi 500 afrických uprchlíků, jež plula z libyjské Misuráty. Zemřelo nejméně 339 lidí, zachránit se podařilo jen 155 osob.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám