Hlavní obsah

Tusk ve své knize ničeho nelituje

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když bývalý polský premiér Donald Tusk (62) před pěti lety nastoupil v Bruselu do funkce předsedy Evropské rady, jeho čtyřletý vnuk mu nadšeně zatelefonoval z rodné Gdyně: „Paní učitelka dnes ve školce řekla, že nyní jsi králem Evropy. Dědo, to je super!“ „Ani moc ne,“ odpověděl tehdy klučinovi Tusk, kterému v těchto dnech vyšla v Polsku kniha vzpomínek nejen na bruselské časy s názvem Szczerze (Upřímně), v níž ničeho nelituje.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Donald Tusk podepisuje svou novou knihu ve Varšavě.

Článek

Pár dní před odletem na bruselskou misi, koncem listopadu roku 2014, ho legendární Lech Walesa dokonce varoval, aby si tam dával pozor, neboť nastávají zlé časy. „Mám trochu obavy, že Unie se rozdělí a tebe vybrali proto, aby bylo na koho svalit zodpovědnost,“ řekl tehdy otevřeně Tuskovi.

Mám trochu obavy, že Unie se rozdělí
Lech Walesa Donaldu Tuskovi, listopad 2014

Ten v knížce vzpomíná vážně i vesele na zákulisí velké politiky, ale i na běžný život. Například jak zamkl německou kancléřku Angelu Merkelovou s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem a držel je pod klíčem až do rána, dokud nedohodli plán záchrany Atén před finanční katastrofou. Odkryl také zákulisí nekonečných rozhovorů o brexitu a zažertoval o botách, v nichž chodila britská premiérka Theresa Mayová.

Zmínil také odpověď své ženy Malgorzaty, když se jí novináři v roce 2016 ptali, jaké dává šance Donaldu Trumpovi na vstup do světové politiky. „Myslím, že jeden Donald v ní klidně postačí,“ předpověděla mylně.

Návrat na bílém koni se nekonal

Tusk se v knížce nevyhýbá ani polské politice a ironizuje i sebe. Například ohledně toho, že se delší dobu, hlavně v Občanské platformě (PO), kterou založil, mluvilo o tom, že po působení v Bruselu se vrátí do Polska na bílém koni.

„Nedávno jsem byl v dalekém Mongolsku, kde mi na závěr návštěvy darovali sedlo a koně, ale naštěstí ne bílého,“ napsal.

Zóny bez sexuálních menšin štěpí Poláky

Evropa

Zmínil i svého hlavního politického protivníka Jaroslava Kaczyňského, lídra vládního Práva a spravedlnosti (PiS), kterému jednou vytkl nedostatečnou morální čistotu lidí, jimiž se obklopuje. „Na to, aby se odstranila největší špína, postačí i špinavá metla,“ reagoval bez zaváhání Kaczyňski.

Běhá dál, trpí víc

Značnou část publikace věnuje Tusk i svým blízkým, kamarádům a zálibám. „Čím jsem starší, tím delší tratě běhávám a stále více při tom trpím. Kdysi jsem s vypětím všech sil uběhl deset kilometrů, nyní už běhám dvojnásobek a zakrátko poběžím svůj první maraton,“ svěřil se. Kromě toho Tusk vždy a všude hraje fotbal. „Pokud bych nebyl politikem, určitě bych se byl stal fotbalistou,“ přiznal.

„Manžel je ale blázen do všech sportů. Kdyby zrovna vysílali přenos z mistrovství albánských dorostenců v lukostřelbě, Donald by i to sledoval s napětím,“ říká o něm v knize jeho žena. Celoživotní kamarád, nedávno zesnulý režisér Kazimierzas Kutz, o něm zase prohlásil: „Mám ho rád, neboť je Kašubem (etnikum žijící v okolí Gdaňska) a dokáže se pořádně opít. Žádných jiných předností jsem si u něj nevšiml.“

„To, co jsem napsal v knížce, je taková pravdivější verze pravdy. Držel jsem se slov už nežijícího polského ministra zahraničí Wladyslawa Bartoszewského, který říkával, že,pravda leží tam, kde leží‘,“ napsal v jejím závěru Tusk.

Nad PiS osmkrát zvítězil
V letech 2007–2014 byl Donald Tusk nejdéle působícím polským premiérem po roce 1989.
Založil a vedl liberální Občanskou platformu, hlavního protivníka neokonzervativního Práva a spravedlnosti (PiS).
Za jeho působení jeho strana osmkrát za sebou vyhrála různé celostátní volby.
Po jeho odchodu v prosinci 2014 do Bruselu, kde zastával funkci předsedy Evropské rady, už volby v Polsku vyhrálo jen PiS.
Tusk je kašubské národnosti a s manželkou Malgorzatou pocházejí z Gdaňska.

Reklama

Výběr článků

Načítám