Hlavní obsah

Turecký dron zabíjel v syrském Kobani, mezi oběťmi představitelka kurdských žen

Právo, DPA, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně tři mrtvé si vyžádal útok tureckého bezpilotníku u Kobani na severovýchodě Sýrie. Podle agentury DPA dron udeřil během jednání velitelů Syrských demokratických sil (SDF), jež vedou kurdské milice YPG a podporují je USA.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Turecký ministr obrany Hulusi Akar (vpravo). Turecko v polovině června provedlo další ofenzivu proti Kurdům, a to na severu Iráku

Článek

Podle syrských lidskoprávních aktivistů byla mezi zabitými veliteli jedna žena. Velení kurdských sil oznámilo, že dron zaútočil na rodinný dům v osadě Helinci východně od Kobani a zabil tři ženy, které se v něm nacházely. Podle stanice Kurdistan 24 byla mezi nimi také Zehra Berkel, šéfka kurdského sdružení ženských organizací Kongreya Star.

Lidé v Kobani se podle stanice obávají, že se turecké útoky na město a jeho okolí budou množit.

„Všechna města na hranici jsou ohrožena, pro Kobani to ale platí dvojnásob. To nám říkají dokonce i Rusové,“ řekl Ilham Ahmad, šéf Syrské demokratické rady, politického křídla SDF, které se podílí na kurdské autonomní správě na severu a východě Sýrie.

Reklama

Výběr článků

Načítám