Hlavní obsah

Turecko začalo stavět zeď i na hranici s Íránem

Turecko začalo budovat zeď na hranici s Íránem. S odvoláním na turecká média o tom v úterý informovala agentura AP. Bariéra má podle Ankary zlepšit bezpečnost v regionu. V dubnu dokončilo Turecko výstavbu zdi na hranici se Sýrií.

Foto: Reuters

Stavba zdi na turecko-syrské hranici u Kobani

Článek

Ankara buduje na části turecko-íránského pomezí tři metry vysokou a dva metry širokou bariéru, uvedla turecká agentura Dogan. Podle ní se během úterý na stavbu přijel podívat guvernér východoturecké provincie Agri.

Šéf tureckého úřadu pro rozvoj výstavby Ergün Turan dříve sdělil, že zeď bude dlouhá 144 kilometrů. První fáze stavby byla původně plánovaná až na říjen.

Ankara doufá, že bariéra omezí pohyb kurdských bojovníků a pašeráků. Záměr vztyčení zdi v polovině května přivítal i mluvčí íránského ministerstva zahraničí.

V dubnu oznámilo turecké ministerstvo obrany, že dokončilo stavbu tři metry vysoké a téměř 560 kilometrů dlouhé bariéry na hranici se Sýrií. Tato zeď má chránit Turecko zejména před teroristy, ale též zabránit nekontrolované migraci.

Ankaru v minulosti Západ kritizoval, že přes turecko-syrskou hranici proudí do Sýrie džihádisté, kteří se tam připojují k teroristické organizaci Islámský stát. S výstavbou bariéry na své asi 911 kilometrů dlouhé hranici se Sýrií začalo Turecko v roce 2014. Už tehdy si vysloužilo kritiku od ochránců lidských práv, podle nichž zeď zabrání i vstupu syrských rodin prchajících před občanskou válkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám