Hlavní obsah

Turecká armáda údajně ostřelovala kurdský sever Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TURECKO

Turecká armáda ráno údajně ostřelovala z granátometů severoirácké pohraničí. Uvedla to prokurdská tisková agentura Firat, podle níž útok mířil proti základnám kurdských povstalců na severu země. Turecké úřady informaci nepotvrdily.

Článek

Firat se odvolává na informace povstalecké organizace Strana kurdských pracujících (PKK), podle níž turecké dělostřelectvo udeřilo v severoirácké oblasti Hakurk, ale podle dostupných informací si útok nevyžádal oběti.

V oblasti Hakurk, která je od tureckých hranic vzdálená jen 15 kilometrů, mají kurdští separatisté své tábory. Turecká armáda tam příležitostně podniká krátké razie nebo ji přes hranice ostřeluje. Turecko však takové vojenské operace přiznává jen zřídka. Častější byly před zahájením invaze v čele s USA do Iráku v roce 2003.

V posledních týdnech Turecko začalo soustřeďovat své ozbrojené síly kolem hranice s Irákem. V turecké armádě, mezi politiky a v tamním tisku se vedou debaty, zda by turecká armáda měla proniknout do severního Iráku a zničit tamější tábory PKK. Tu považují za teroristickou organizaci nejen Ankara, ale také EU a Spojené státy.

Reklama

Výběr článků

Načítám