Hlavní obsah

Trumpova exporadce Bannona uznali vinným z pohrdání Kongresem

Soudní porota ve Washingtonu uznala vinným Stephena Bannona, bývalého „vrchního stratéga“ exprezidenta Donalda Trumpa, ve dvou bodech pohrdání Kongresem. Bannonovi (68) hrozí dva měsíce až dva roky ve federální věznici a pokuta. Americká Sněmovna reprezentantů doporučila jeho stíhání poté, co neuposlechl její obsílku a neposkytl svědectví ani dokumenty požadované výborem vyšetřujícím nepokoje z loňského 6. ledna a události, které k nim vedly.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Bývalý poradce Donalda Trumpa Steve Bannon

Článek

Porota složena z osmi mužů a čtyř žen dospěla k rozhodnutí po tříhodinové rozpravě. Bannonovo odsouzení za pohrdání Kongresem je v USA prvním od roku 1974, kdy byl uznán vinným G. Gordon Liddy v souvislosti se skandálem Watergate, který vedl k rezignaci tehdejšího prezidenta Richarda Nixona.

„Prohráli jsme tu dnes bitvu, ale válka prohraná není,” reagoval Bannon na rozhodnutí poroty.

Bannon svůj postoj před soudem hájil tím, že na jeho svědectví se vztahuje takzvané exekutivní privilegium, což je princip, který umožňuje americké vládě tajit jisté materiály či výpovědi před Kongresem. Na tento princip se ve snaze blokovat vyšetřování povolebního vývoje opakovaně odvolává Trump, ačkoli v Bílém domě od loňského ledna není.

Trumpův exporadce Bannon překvapivě otočil, chce svědčit k útoku na Kapitol

Zahraniční

Trumpova interpretace exekutivního privilegia zatím u soudů naráží a vedla jednu federální soudkyni k výroku, že „prezidenti nejsou králové”. Bannon navíc už v době kolem posledních prezidentských voleb v Trumpově týmu nepracoval a s hlavou státu tedy tehdejší vývoj probíral jako soukromá osoba.

Soudce Carl Nichols minulý týden odmítl Bannonovy žádosti o odklad procesu poté, co obžalovaný změnil názor a dal najevo, že by před vyšetřovacím výborem sněmovny chtěl svědčit. Jeho právník Robert Costello změnu přístupu svého klienta vysvětloval tím, že Trump se již ve věci nesnaží uplatňovat exekutivní privilegium.

Bannon není jediným bývalým spolupracovníkem Trumpa, který čelí obvinění z pohrdání Kongresem. Ministerstvo spravedlnosti po návrhu sněmovny stíhá také někdejšího ekonomického poradce Bílého domu Petera Navarra.

Trump se při protestech před Kapitolem rozhodl nejednat. Ignoroval výzvy k zásahu

Amerika

Oba dva odmítli svědčit před kongresovou komisí, která posledních 12 měsíců zkoumá bezprecedentní vývoj po prezidentských volbách roku 2020. Poražený Trump po nich odmítl uznat vítězství svého soupeře Joea Bidena a volby označoval za zmanipulované.

Události vyvrcholily 6. ledna 2021, kdy nespokojení Trumpovi příznivci vpadli do sídla Kongresu, kde se konala ceremoniální volební schůze. Nepokoje ji na několik hodin přerušily a vyžádaly si několik mrtvých a desítky zraněných.

Bannon je jedním z těch, kdo konspirační teorii o „ukradených” volbách neustále šíří, a to především prostřednictvím své populární politické talkshow s názvem War Room.

Reklama

Výběr článků

Načítám