Hlavní obsah

Trumpova bezpečnostního poradce McMastera nahradí Bolton

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Novým poradcem amerického prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost bude někdejší americký zástupce při OSN John Bolton. Ve funkci nahradí Herberta Raymonda McMastera, o jehož odchodu se kvůli neshodám s prezidentem již několik dní spekulovalo. Trump ve čtvrtek změnu oznámil na twitteru s tím, že k předání funkce dojde 9. dubna.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

John Bolton na archivním snímku.

Článek

„Jsem velmi vděčný za služby generála H. R. McMastera, který odvedl skvělou práci a vždy bude mým přítelem,” napsal Trump.

Podle některých médií byl však s odstupujícím bezpečnostním poradcem v poslední době nespokojen, což v úterý vyvrcholilo únikem dokumentu, v němž McMaster a jeho lidé doporučovali Trumpovi negratulovat ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi ke znovuzvolení.

Trump radu ignoroval, Putinovi blahopřál a poté byl podle televize CNN velmi rozezlen kvůli zveřejnění interního dokumentu.

Devětašedesátiletý Bolton v minulosti prosazoval použití vojenské síly proti Íránu či Severní Koreji a velmi ostře se stavěl například i k Rusku. Zatímco v prvních dvou případech volí Trump konfrontační politiku, k Rusku má méně kritický přístup.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám