Hlavní obsah

Trump chce davy. Hrozí přesunutím sjezdu

Novinky, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vystoupení před velkými davy americký prezident Donald Trump miluje. Neskrývá proto své rozladění z toho, že masovou účast na nominačním sjezdu republikánů, kde má strana formálně stvrdit jeho nominaci pro podzimní prezidentské volby, ohrožují stále platná koronavirová omezení ve státě Severní Karolína.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký president Donald Trump

Článek

Tamní guvernér, demokrat Roy Cooper, „není schopen zaručit“, že se zamluvená hala ve městě Charlotte bude moci zaplnit beze zbytku, postěžoval si prezident. Pohrozil proto přesunutím celonárodního republikánského sjezdu, jenž se má v tomto státě konat 24. až 27. srpna.

Trumpa donutili nasadit si roušku

Koronavirus

„Utratili bychom miliony dolarů, aniž bychom věděli, zda demokratický guvernér nechá republikány halu zcela zaplnit,“ napsal Trump s tím, že pokud se situace nevyřeší, bude „neochotně nucen“ sjezd přesunout jinam, včetně s tím spojených „pracovních míst a ekonomického rozvoje“.

Dodal, že o uspořádání sjezdu ve svém resortu na Floridě nemá zájem.

Biden vyšel z karantény

Cooper, jenž restrikce uvolňuje pomalejším tempem než guvernéři v okolních státech, v reakci ujistil, že se řídí pouze doporučeními zdravotnických expertů a že nejde o politiku.

Úder proti Bidenovi přichází z Kyjeva

Zahraniční

Otazník visí i nad celonárodním sjezdem demokratů, jenž se má konat 17. až 20. srpna v Milwaukee ve státě Wisconsin. Vedení strany zvažuje, že kvůli koronaviru by se nominační sjezd mohl uskutečnit pouze online.

Pravděpodobný kandidát demokratů Joseph Biden se v pondělí po více než dvouměsíční dobrovolné karanténě ukázal na veřejnosti. S manželkou Jill položili věnec k památníku veteránů.

Reklama

Výběr článků

Načítám