Hlavní obsah

Tropická bouře Jeanne zabila na Haiti 90 lidí

– PRT-AU-PRINCE/ATMORE

Tragickou bilanci si vyžádala tropická bouře Jeanne, která se o víkendu přehnala přes Haiti. Na Při záplavách a následných sesuvech rozmočené půdy zemřelo na Haiti na 90 lidí a dalších 380 je jich zraněno. V sobotu napršelo v zemi 33 centimetrů vody.

Foto: Jaroslav Duffek
Článek

Přívalový déšť zvedl hladiny řek a potoků, které se vylily z břehů a způsobily sesuvy půdy. Stotisícové město Goniaves, kde zemřelo na 50 osob, je zanesené bahnem. Lidem nezbylo než se uchýlit na střechy svých poničených domů. Mluvčí sil OSN Kongo-Doudou řekl, že situace je "zoufalá", neboť 80 000 obyvatel města bylo zasaženo povodní. "Skoro celé město je pod vodou. Počet mrtvých se bohužel může vyšplhat až ke dvěma stům."

Prozatímní premiér Gerald Latortue se svým ministrem vnitra už město Goniaves navštívili. Dorazili tam v aute OSN, ovšem do některých míst se nemohl dostat. Lartortue uvedl, že v zemi vyhlásí stav nouze.

Pod vodu je také skoro celý ostrov La Tortue.

OSN pomůže

"Je neuvěřitelné, co se stalo. Pomůžeme všemi prostředky. Mnoho lidí trpí, potřebují pomoc," řekl Reuters velitel sil OSN Augusto Pereira. Modré přilby jsou v zemi od únorové vzpoury, která vyhnala ze země prezidenta Aristida.

Světová zdravotnická organizace (WHO) už poslala do oblasti zdravotnický materiál.

Jeanne míří na volné moře

Jeanne má na kontě už smrt 11 lidí v sousední Dominikánské republice a dvou na osob v Portoriku.

Americké Národní centrum pro hurikány očekává, že Jeanne se nyní stočí na severovýchod od Baham nad volné moře. Patrně se tak vyhne Floridě, zpustošené za posledních pět týdnů již třemi hurikány.

Škody způsobené Ivanem se nedaří odstranit

Poslední z nich - Ivan - způsobil velké škody i v Alabamě, kterou spolu s Floridou v neděli navštívil prezident George Bush. I v neděli zůstávalo na 300 000 domů bez elektřiny. Odstraňování škod vázne. "Postihly nás dvě katastrofy," uvedl starosta Brewtonu Ted Jennings: "První byl Ivan a druhou jen nedostatek odpovědnosti představitelů státu Aalabama. Nevím, která je horší."

Nad Atlantikem se již pohybuje další hurikán, který dostal jméno Karl.  Na pevninu by však podle meteorologů neměl vůbec dorazit.

Reklama

Související témata:

Související články

Ivan se přehnal přes Jamajku

Nejméně tři oběti si vyžádal hurikán Ivan na Jamajce, kterou zasáhl v sobotu. Desetiletá dívka se utopila a  jedna žena zemřela, když její dům zasáhl padající...

Hurikán Ivan zasáhl Kajmanské ostrovy

Po poledni zasáhl Hurikán Ivan Kajmanské ostrovy. "Pociťujem plnou intezitu bouře a situace je tak špatná, jak jen může být," uvedl mluvčí na horké hurikánové...

Výběr článků

Načítám