Hlavní obsah

Hurikán Ivan je šestou nejsilnější bouří v Atlantiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVANA/MIAMI

Hurikán Ivan, který zpustošil Grenadu i Jamajku a v neděli se přehnal přes Kajmanské ostrovy, míří na Kubu. Západní cíp ostrova bouře, která v noci opět zesílila, zasáhne během pondělí. Na Kubě bylo proto evakuováno již 1,6 miliónu lidí z jižního pořeží. Hurikán Ivan má na svědomí možná až 65 lidských životů, CNN jich uvádí 42.

Foto: Lenka Pokorná

Legální pytlačení v Lundárku přilákalo desítky lovců.

Článek

Hurikán Ivan je podle v Národního střediska v Miami šestou nejsilnější bouří, která kdy byla v Atlantiku zaznamenána. Na Saffir-Simpsonově stupnice patří do nejvyšší páté kategorie, protože jeho rychlost opět přesahuje 250 kilometrů za hodinu.

Jižní pobřeží Kuby včetně Havany už pociťuje předzvěst bouře, vítr zesílil. Kubánský prezident Fidel Castro uvedl, že vláda při přípravě na příchod bouře udělala všechno, co jen bylo možné. Evakuovala více než 1, 6 miliónu lidí včetně 7186 turistů z letovisek v provinciích Pinar del Rio, Havana a Matanzas. Přes 333 000 školních dětí, které byly na jihu země na škole v přírodě, odjelo předčasně domů. Pětina evakuovaných se ubytovala ve školách a veřejných budovách, zbytek našel útočiště u příbuzných. Na ostrově byla až do odvolání přerušena veškerá veřejná doprava.

Kajmanské ostrovy pod vodou

Bouře v neděli způsobila obrovské škoda na Kajmanských ostrovech. Guvernér Bruce Dinwiddy uvedl, že tisíce domů ztratily střechy. Zasaženy byly i vládní budovy.  Poté, co bouře odnesla střechy, se lidé ukrývali v rozích budov, odtud je však vyhnala stoupající voda. Silný déšť a obrovské vlny zalily značnou část ostrova, na letišti je metr vody.

Reklama

Související témata:

Související články

Grenadu zasáhl hurikán Ivan, Frances slábne

Grenadu zasáhl v úterý další hurikán, který se utvořil na Atlantikem, - Ivan. Strhl mnoho domů a zničil řadu střech. Přerušil také elektrická vedení. Z nižších...

Hurikán Ivan zpustošil Grenadu

Navzdory evakuaci nízko položených čtvrtí v grenadském hlavním městě Saint George´s připravil hurikán Ivan na tomto karibském ostrově život dvě desítky lidí....

Výběr článků

Načítám