Hlavní obsah

Tornádo v Rumunsku ničilo domy a odhodilo autobus plný cestujících

V úterý ve večerních hodinách se u vesnice Dragalina na jihovýchodě Rumunska vytvořilo obří tornádo, které převrátilo autobus, v němž cestovaly desítky lidí. Dvanáct cestujících bylo zraněno, z toho jeden těžce. Živel také odnesl střechy nejméně z deseti domů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rumunskem se prohnalo mohutné tornádoVideo: ADRIAN IONITA, Reuters/AP

 
Článek

Mohutný větrný vír se vytvořil v polích za vesnicí během jedné z řady bouřek, které se v úterý přehnaly jihovýchodním Rumunskem. Kolem tři čtvrtě na šest večer tornádo začalo ničit vše, co mu stálo v cestě.

Vyděsilo projíždějící řidiče a řadu aut stáhlo ze silnice do polí. Nejhůře skončil autobus s 39 cestujícími. Silný vítr ho převrátil. Zraněno bylo celkem 12 lidí, z toho jeden člověk těžce.

Další škody napáchalo tornádo ve vesnici Dragalina, kde vítr shodil střechy minimálně z deseti domů. Dragalinu naštěstí zasáhl pouze okraj tornáda. Kdyby se dostalo přímo do vesnice, byly by škody podstatně větší.

Podle meteorologů bylo tornádo kategorie F2 ze sedmičlenné Fujitovy škály. V takových tornádech se rychlost větru pohybuje mezi 181 a 253 kilometry za hodinu.

Silné větry a bouřky řádily i v přilehlé oblasti. Hasiči museli zasahovat u popadaných střech, spadlých stromů a popadaných elektrických drátů rovněž u obcí Urziceni a Țăndărei.

Reklama

Výběr článků

Načítám