Hlavní obsah

Thajci slaví vegetariánský svátek sebemrzačením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

Jedna z nejbizarnějších slavností na světě - Vegetariánský svátek - probíhá v těchto dnech na ostrově Phuket v jižní části Thajska. Smyslem svátku, během něhož si buddhisté propichují části těla neobvyklými předměty, je tělesná i duchovní očista. Oslavy se každoročně konají v devátém lunárním měsíci čínského kalendáře.

Foto: Magda Moravcová

Velká cena Rottweilu a cenné vítězství

Článek

Oslavy trvají devět dní. Vyznavači čínské větve buddhismu v těchto dnech podstupují přísnou vegetariánskou dietu, oblékají se do bílých šatů a jsou poslušni deseti pravidel, která vedou k očištění těla i ducha. Události se pravidelně účastní i velké množství buddhistů z okolních zemí.

Dechberoucí částí oslav je procesí, jehož účastníci předvádějí přihlížejícím sílu svého asketismu: tito "boží vojáci" chodí bosí po žhavém uhlí, šplhají po žebřících s příčkami z nožů, propichují si různé části těla háky, meči a zaostřenými klacky.

Během třítýdenních přísných příprav se věřící musí zdržet sexu, zabití, hádek, lhaní a bydlení v hotelech.

Dlouhá tradice

Původ Vegetariánského svátku je nejasný. Zřejmě se do Thajska dostal z jihovýchodní čínské provincie Fujian. Tvrdí se, že první oslavy v Phuketu proběhly v roce 1825. Skupina herců tehdy předváděla boží rituály, které měly obyvatele ostrova ochránit od všeho zlého. Jak uvádí internetové stránky Thailand.com, lidé brali vegetariánský svátek také jako příležitost zachránit život zvířat, která by jinak snědli k obědu.

Anketa

Jste vegetariáni?
ano
19,8 %
ne
61,5 %
ne, ale maso jím jen sporadicky
18,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 262 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám