Hlavní obsah

Texas mrzne bez proudu. Větrné elektrárny za to ale nemohou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolaps elektrické sítě, přerušené dodávky vody, nedostatek tepla. Nebývale velký mráz zapříčinil v Texasu kalamitu obřích rozměrů, která si již vyžádala desítky lidských životů. Nešťastný souběh událostí, který blackout zapříčinil, se stal i předmětem politického boje. Konzervativní politici vidí vinu v přílišném spoléhání na obnovitelné zdroje, ty však za kalamitu nemohou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli sněhové bouři zůstaly v Texasu miliony lidí bez elektrického prouduVideo: KTRK-TV, AP

 
Článek

Obrovská zimní bouře, která nad Texasem zuřila od 13. do 16. února, uvrhla druhý největší stát USA do zmatku a chaosu. Kolaps energetické sítě způsobil, že se bez proudu ocitlo 3,6 milionu lidí, následně kvůli silným mrazům popraskala i vodovodní potrubí.

Republikánští politici si okamžitě našli viníka. Texas postupně přechází na obnovitelné zdroje energie a jeho pláně se plní větrnými elektrárnami. „Tohle se stane, když donutíte síť částečně se spoléhat na vítr jako energetický zdroj,“ uvedl republikánský kongresman Dan Crenshaw.

„Neměli bychom v Texasu postavit už žádnou další větrnou turbínu,“ přisadil si texaský komisař pro zemědělství Sid Miller. „Tolik k těm nevzhledným a neproduktivním Obamovým monumentům. Aspoň nám ukazují, kde žijí idioti,“ dodal ještě.

Veškerou vodu převařujte, nařídil Texas obyvatelům. Přitom není jak

Amerika

Tyto výtky však mířily úplně vedle. Údaje společnosti ERCOT (Electric Reliability Council of Texas), která provozuje elektrickou distribuční síť, ukazují, že selhalo zejména nedostatečné zabezpečení konvenčních elektráren, které stále dodávají drtivou většinu energie.

V hlavní roli zemní plyn

Elektrická síť selhala v okamžiku, kdy došlo k tomu, čemu se říká „dokonalá bouře“. Sešla se řada nepříznivých faktorů. Šedesát procent texaských domácností spoléhají na vytápění pomocí elektřiny, zbylé pak zemní plyn. Minulý týden vydalo varování před zimní bouří všech 254 texaských okresů, což je naprosto ojedinělé. Spotřeba elektrické energie vystřelila nahoru přímo raketově.

Texaská zima
Teploty v uplynulém týdnu se na území Texasu pohybovaly v rozmezí minus 10 až minus 20 stupňů Celsia.
To nemusí vypadat jako příliš velká zima, dokud si neuvědomíme, že se Texas nachází v subtropickém klimatu. Nejvyšší průměrné únorové teploty se pohybují kolem 20 stupňů Celsia a nejnižší kolem nuly. Místní obyvatelé spíše pěstují palmy a na arktické mrazy nejsou zvyklí.
V hlavním městě Austinu bylo v pondělí během poledne naměřeno minus 5 stupňů Celsia. Ještě před deseti dny tam ale teplota dosahovala poledního maxima 29 stupňů.

„Naše energetická síť je stavěna na letní špičky, kdy je obrovské vedro a každý zapíná klimatizaci,“ uvedl pro televizi CNBC Joshua Rhodes, expert na energetiku z Texaské univerzity. „V létě jde veškerý zemní plyn do elektráren, zatímco teď ho zamířilo hodně do tepláren,“ uvedl Rhodes. Nedostatek zemního plynu ještě prohloubilo zamrzání potrubí a těžařských vrtů. Zamrzání potrubí pak zapříčinilo i to, že tepelné i jaderné elektrárny neměly dostatek chladící vody.

Je pravda, že k zamrzání a výpadkům došlo i u větrných zdrojů, jenže jak uvedl ERCOT, ty nehrály v zásobování Texasu elektřinou v zimním období významnou roli. Zhruba 80 procent kapacity sítě s výkonem 69 GW měly zabezpečit zemní plyn, uhlí a jaderná energie. V úterý ERCOT uvedl, že výpadky konvenčních zdrojů činily 30 GW a obnovitelných zdrojů 16 GW, ve středu pak výpadky větrných elektráren činily 18 GW.

V případě extrémně mrazivého počasí ERCOT ve svých plánech počítal s tím, že větrné elektrárny budou přispívat do sítě pouhými 7 procenty. Ze zdrojů v tomto případě nejvíce selhal zemní plyn. Lépe řečeno jeho distribuce, která nebyla dostatečně zabezpečena.

Zabezpečení sítě proti mrazu? Dobrovlné...

„Větrné elektrárny dodávaly méně energie, to ale i ostatní zdroje,“ uvedl Joshua Rhodes. „Obyčejně uvažujeme o špičkách jako o něčem, co trvá pár hodin, tahle ale trvá dny,“ zdůraznil Rhodes, že jde o mimořádnou událost. Tvrdí, že kalamitu nelze vidět pouze jen jako selhání jednoho jediného zdroje.

Jih USA stále drtí brutální mráz

Zahraniční

Jeho kolega z Texaské univerzity v Austinu, profesor Michael Weber ovšem připomíná, že Texas je zemí zemního plynu. „A plyn nyní selhává mimořádně spektakulárním způsobem,“ uvádí.

Hlavním viníkem však je podcenění situace. Nikdo nepředpokládal, že se distribuční sítě budou muset v Texasu vypořádat s tak velkým mrazem. Jenže podobnou zimu s podobnými katastrofálními následky už Texas zažil v roce 2011. A jak se zdá, nepoučil se.

„Ustanovili jsme komise, vypracovali jsme studie a vydali řadu doporučení, jak elektrárny a jiná zařízení zabezpečit. Jenže to bylo dobrovolné. A ukázalo se, že řada společností se doporučeními neřídila. Doufám, že po tomhle to uděláme povinné,“ uzavřel Rhodes.

Reklama

Výběr článků

Načítám