Hlavní obsah

Tálibán: Dnešní ústava vznikla ve stínu bombardérů, chceme islámskou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí Tálibán je ochotno se zapojit do jednání o míru v Afghánistánu jen s podmínkou, že bude vytvořena ústava, která bude plně v souladu s islámským právem. Uvádí se to v dokumentu, který zástupci Tálibánu vydali na okraj neformální diskuse mezi afghánskou vládou a ozbrojenou opozicí. Sobotní schůzka se konala ve francouzském Chantilly severně od Paříže.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

"Dnešní afghánská ústava nemá žádnou hodnotu, protože byla sepsána ve stínu amerických bombardérů a na pokyny vetřelců," uvádí se v dokumentu, který získala agentura AFP. Jednání v Chantilly, do něhož se zástupci Talibanu zapojili poprvé, se rovněž účastní představitelé opozičního seskupení Hezbe islámí. Diskutuje se za zavřenými dveřmi.

"Požadujeme ústavu založenou na svatých zásadách islámu, na ochraně národních zájmů a na sociální spravedlnosti," uvádí se v prohlášení Tálibánu. "Nic nesmí být zaměřeno proti hodnotám islámu."

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Schůzka je projevem rostoucího zájmu vlády afghánského prezidenta Hamída Karzáího zajistit vnitřní bezpečnost Afghánistánu po odchodu spojeneckých vojsk, který se plánuje na rok 2014. Prvním krokem k dosažení tohoto cíle se stalo propuštění několika tálibánských velitelů vězněných v Pákistánu.

Vůdci Tálibánu ale v ostrých útocích proti Karzáího vládě neustávají. "Interventi a jejich přátelé nemají jasnou představu o tom, jak dosáhnout v Afghánistánu míru," uvádí se v prohlášení z Chantilly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám