Hlavní obsah

Takhle se fungovat nedá. Slovenská vládní SaS chce odchod Matoviče

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Předseda vládní strany Svoboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík v pondělí uvedl, že jeho strana nemůže dál podporovat vládu, kterou vede Igor Matovič (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti – OLaNO). Výměnu premiéra žádá také druhá menší vládní strana Za lidi.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

„Je nutný odchod Igora Matoviče z čela vlády, takhle se dál fungovat nedá. Za nejlepší řešení považujeme, aby ani jeden předseda koaliční strany nebyl členem kabinetu,“ uvedl Sulík.

SaS chce výměnu premiéra, je ale proti předčasným volbám. „Slovo chaos symbolizuje první rok vládnutí Igora Matoviče, který rozděluje společnost, je v konfliktu s prezidentkou i s občany. Je nemyslitelné, aby 80 procent lidí nevěřilo premiérovi,“ dodal předseda SaS.

SaS bude požadovat rozhodnutí o odchodu Matoviče z čela vlády nejpozději do příští středy (24. března). Sulík už požádal o schůzku prezidentku Zuzanu Čaputovou.

Slovenská deziluze z Matoviče vrcholí

Evropa

Výměnu premiéra Matoviče žádá také strana Za lidi. „Předčasné volby považuje strana Za lidi za úplně nejhorší možnost. Návrat Roberta Fica a Petra Pellegriniho k moci by byl pro Slovensko katastrofou,“ prohlásila Veronika Remišová, předsedkyně nejmenší vládní strany Za lidi.

Ministr práce, sociálních věcí a rodiny Milan Krajniak za stranu Jsme rodina podal demisi, jako reakci na vládní krizi. Své rozhodnutí už oznámil prezidentce Čaputové.

Matovičovy koaliční partnery naštval především tajný dovoz 200 tisíc dávek ruské vakcíny Sputník V, které premiér okázale vítal na košickém letišti. Partneři mu vyčítají rovněž špatnou komunikaci uvnitř vlády i s veřejností.

Předseda vlády označil v minulosti Sulíka za idiota a často komunikoval přes statusy na sociální síti. V pátek podal demisi ministr zdravotnictví Marek Krajčí (OLaNO), ale koaličním partnerům už toto gesto nestačilo.

Matovič obětoval ministra zdravotnictví, ten se dojetím málem rozplakal

Evropa

V loňských parlamentních volbách získala Matovičova strana OLaNO 25 procent hlasů, porazila 12 let vládnoucí stranu Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica a stala se nejsilnější stranou nové koalice. Podle aktuálních průzkumů však OLaNO od voleb ztratilo 15 procent hlasů a volby by vyhrála nová strana Hlas-sociální demokracie bývalého premiéra Petra Pellegriniho.

Foto: David W Cerny, Reuters

Předseda SaS Richard Sulík

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám