Hlavní obsah

Tady jsem, ale nemohu se hýbat. Královna Alžběta se po Charlesově covidu opět ukázala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská královna Alžběta II. se poprvé od chvíle, kdy se její syn Charles nakazil koronavirem, zúčastnila akce související s plněním jejích povinností. Při setkání s odcházejícím a nastupujícím tajemníkem obranné služby na hradě Windsor se však 95letá panovnice opírala o hůl a podotkla, že má problémy s pohybem.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta při audienci ve Winsdoru

Článek

Třiasedmdesátiletý následník trůnu Charles minulý týden oznámil, že měl pozitivní test na koronavirus a zůstane v izolaci. Nakazil se už podruhé a patrně byl v kontaktu i se svou matkou. Ta však podle zdroje z Buckinghamského paláce, na který se odvolává agentura Reuters, nevykazovala žádné příznaky.

Už v úterý byly zveřejněny fotografie Alžběty II. při virtuálních audiencích s novými velvyslanci v Británii z Estonska a Španělska. Už osobně přijala končícího tajemníka windsorské obranné služby a toho příštího.

Princ Charles vzdal hold královně Alžbětě k 70. výročí od jejího nástupu na trůn

Zahraniční

„Tady jsem,” řekla na uvítanou královna s úsměvem, když oba tajemníci vstupovali do místnosti. Scéna byla zachycena na video, které zveřejnila některá média. Na otázku, jak se jí daří, panovnice zjevně částečně s nadsázkou prohodila. „No, jak vidíte, nemohu se hýbat.” Alžběta ukázala na své nohy, následně ale udělala několik drobných krůčků, podala příchozím ruku a společensky s nimi konverzovala.

Alžběta II. vládne Britům již 70 let

Koktejl

Zdroj z královského paláce uvedl, že královna se poněkud hůře pohybuje, ale není zraněná ani se necítí zle. Zdravotní stav nejstarší a nejdéle panující vladařky světa – na britský trůn nastoupila před 70 lety – je v centru zájmu od minulého října, kdy strávila jednu noc v nemocnici kvůli blíže neupřesněnému zdravotnímu neduhu. Lékaři jí tehdy doporučili, aby si odpočala.

Reklama

Výběr článků

Načítám