Hlavní obsah

Syrští povstalci dostali munici, USA je prý důkladně prověřily

– Damašek/Washington • Aktualizováno

Spojenci pod vedením USA shodili několik zásilek munice syrským rebelům, kteří v zemi bojují proti ozbrojencům z hnutí Islámský stát. Oznámil to v pondělí americký armádní mluvčí. Povstalci následně uvedli, že nové vybavení by jim mělo pomoci k tomu, aby zahájili spolu s kurdskými jednotkami ofenzívu proti islamistům ve městě Rakka.

Foto: Yuriko K Nakao, Reuters

Americký ministr obrany Ashton Carter

Článek

„Koaliční síly provedly v neděli na severu Sýrie výsadek s cílem zásobit místní pozemní jednotky, aby mohly provádět operace proti ISIL," uvedl Patrick Ryder, mluvčí amerického Velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM).

ISIL je zkratkou pro Islámský stát, která bývá někdy používána. Dodávka podle Rydera obsahovala munici pro malé střelné zbraně a byla určena skupinám, které ”byly Spojenými státy důkladně prověřeny".

Žádné další podrobnosti o celé operaci nebyly oficiálně zveřejněny. Podle nejmenovaného bezpečnostního zdroje zásilku dovezly americké nákladní letouny typu C-17 doprovázené stíhačkami a shodily ji v provincii Hasaká na severovýchodě Sýrie. Byly v ní údajně malé střelné zbraně, munice a rovněž granáty. Podle televize CNN shodili Američané 50 tun zbraní a munice. Povstalci si vše v pořádku vyzvedli.

Posílání zbraní vybraným skupinám povstalců a jejich velitelům před pár dny oznámil americký ministr obrany Ashton Carter. [celá zpráva]

Uvedl rovněž, že USA poskytnou leteckou podporu pozemním operacím těchto rebelů. Naopak výcvikový program USA pro vybrané zástupce povstaleckých skupin bude omezen, ohlásil Pentagon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám