Hlavní obsah

Sýrie začne v pondělí stahovat vojska z Libanonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAMAŠEK/BEJRÚT

Přesun syrských vojsk umístěných v Libanonu k syrsko libanonským hranícím do údolí Bikáa v pondělí. Oznámili to oficiální činitelé v Damašku. Jde o první fázi stažení. V druhé se vojska stáhnou až k hranicím. Sýrie ovšem zatím neuvedla, kdy a jak Libanon zcela opustí, jak to požaduje rezoluce Rady bezpečnosti OSN i USA a další státy.

Foto: Zdeněk Šmýd

Michal Kempný ochotně pózoval s pohárem a fanoušky.

Článek

Před zahájením stahování se ještě mají setkat nejvyšší orgány obou zemí a dohodnout detaily. Oznámil to odstupující libanonský ministr obrany Abdar Rahím Murad,

Syrský prezident Bašár Asad oznámil plán stažení pod tlakem mezinárodního společenství, ale naznačil, že Damašek si míní nadále udržet vliv Libanonu.

Přesto Asadovo rozhodnutí vítalo v noci ze soboty na neděli v ulicích dvacet tisíc demonstrantů.

USA požadují úplný odsun

Zatímco libanonský tisk dnes vítá Asadovo rozhodnutí jako historický krok otevírající novou kapitolu po 30 letech syrské dominance, Spojené státy odmítly syrský plán jako "nedostatečný" a zopakovaly výzvu k úplnému a okamžitému odsunu. "Máme na mysli naprostý odsun - ne polovičatá opatření," řekla mluvčí Bílého domu Erin Healyová.

Rusko, Velká Británie a Evropská unie označily Asadovo oznámení za první krok k plnému odsunu. O tom má v Bejrútu a Libanonu tento týden jednat zvláštní vyslanec OSN Terje Roed- Larsen.

Vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Javier Solana v neděli prohlásil, že unie požaduje "přesný kalendář a mechanismus" odsunu syrských jednotek z Libanonu. EU podle jeho slov podporuje "nezávislý, suverénní a zcela demokratický Libanon".

Odpůrci odsunu

Zdrženlivě se vyjádřil k odsunu Írán, s nímž Sýrie nedávno prohloubila vztahy. Teherán bude respektovat jakékoli společné rozhodnutí Sýrie a Libanonu. "Ale nátlak na syrskou vládu ... se zdá být předem připraveným plánem sionistické lobby s cílem zajistit přežití Izraele a jeho rozpínavé politiky," uvedl mluvčí íránské vlády.

Se stažením také nesouhlasí šíitské hnutí Hizballáh, které působí v Libanonu Vyzvalo své stoupence k poklidné demonstraci, která se má konat v úterý v centru Bejrútu na podporu Sýrie a proti zahraniční intervenci. Generální tajemník hnutí Hizballáh šajch Hasan Nasralláh. Dodal, že Hizballáh nesloží zbraně, protože "Libanon potřebuje protiizraelský odpor".

Reklama

Související témata:

Související články

Libanonského expremiéra zabili atentátníci

Hlavním městem Libanonu Bejrútem otřásla v pondělí silná exploze. Bomba zasáhla kolonu libanonského expremiéra Rafíka Harírího. Útok nepřežil. Jeho osobní...

Výběr článků

Načítám