Hlavní obsah

Po atentátu na bývalého premiéra hlídkují v Libanonu vojáci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT

Po pondělním atentátu, při němž v Bejrútu zemřel bývalý premiér Rafik Haríri a dalších čtrnáct lidí, přičemž 120 lidí bylo zraněno, byla v Libanonu zavedena silná bezpečnostní opatření. V zemi začal třídenní smutek a propukla politická krize.

Foto: archiv radnice Prahy 13

Z minulého ročníku

Článek

Ulice libanonské metropole jsou vylidněné. Školy, banky, obchody a soukromé i státní instituce jsou zavřené, zatímco armáda má vyhlášenou pohotovost. Vojáci byli rozmístěni na řadě křižovatek v metropoli, aby zabránili jakýmkoliv případným násilnostem. Shromažďování osob je zakázáno.

V prohlášení armády se uvádí, že bylo "nařízeno uvedení všech jednotek do nejvyšší pohotovosti," aby byla "zajištěna bezpečnost". Do kasáren se museli vrátit všichni vojáci, kteří byli na dovolené, a ulicemi procházejí patroly.

K útoku na Harírího konvoj se na videozáznamu, který v pondělí zveřejnila televize Al-Džazíra, přihlásila dosud neznámá islamistická Skupina pro vítězství a svatou válku v Levantě ze Saúdské Arábie. Libanonská policie však nepovažuje její prohlášení za hodnověrné a ministr spravedlnosti Adnan Adúm ho označil za možný pokus o "zavedení vyšetřování na falešnou stopu". Pár hodin po zveřejnění videonahrávky byl identifikován muž, který přiznání k odpovědnosti přečetl, jako Palestinec Ahmad Tajsír abú Adás. Policie poté prohledala jeho dům v Bejrútu, muže v něm ale nenašla. Zabavila jen počítače, magnetofonové pásky a dokumenty, uvedlo ministerstvo vnitra.

Napětí v Libanonu roste

K atentátu došlo v době, kdy se vyostřuje situace mezi Libanonem a sousední Sýrií. Po té totiž rezoluce OSN požaduje, aby z libanonského území stáhla své vojska, což současná vláda v Libanonu nechce. Libanonská opozice z atentátu obvinila právě baasistickou Sýrii a současnou vládu. Žádá její rezignaci a také požaduje stažení všech syrských jednotek do květnových voleb.

V Bejrútu a v Haríriho rodném Sidonu lidé na protest proti atentátu pálili v ulicích pneumatiky.

Bílý dům označil atentát za "brutální" vraždu a uvedl, že Libanon musí bojovat za svou politickou budoucnost "bez násilí a bez syrské okupace".

Syrský velvyslanec proti prohlášení protestoval s tím, že "není konstruktivní využívat tragické události jako je tato k politickým cílům".

Francouzský prezident Chirac, který měl s Harírím těsné vztahy, požaduje mezinárodní vyšetření atentátu. 

Reklama

Související články

Sýrie odsune část vojáků z Libanonu

Syrská armáda se připravuje na okamžité přeskupení svých sil v Libanonu. Oznámil to v úterý syrský velvyslanec Sýrie v OSN. Před třemi týdny schválila Rada...

Libanonského expremiéra zabili atentátníci

Hlavním městem Libanonu Bejrútem otřásla v pondělí silná exploze. Bomba zasáhla kolonu libanonského expremiéra Rafíka Harírího. Útok nepřežil. Jeho osobní...

Výběr článků

Načítám