Hlavní obsah

Švýcarům by se líbilo sbližování s Aliancí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcaři podporují sbližování s Severoatlantickou aliancí a Evropskou unií kvůli válce na Ukrajině. Počet lidí, kteří si myslí, že členství v NATO by Švýcarsku poskytlo lepší ochranu než zachování neutrality, vzrostl z 12 procent v roce 2021 na 35 procent. Ve čtvrtek o tom informoval web listu ­Neue Zürcher Zeitung.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který zveřejnilo Centrum bezpečnostních studií při Švýcarském spolkovém technologickém institutu v Curychu.

Neutralita ano, ale…

Bezprecedentních 52 procent respondentů průzkumu se vyslovilo pro sblížení Švýcarska s Aliancí, avšak samotné členství v NATO stále podporuje pouze 27 procent dotázaných.

Letošní zpráva zkoumající názory Švýcarů na zahraniční, bezpečnostní a obrannou politiku zjistila, že 89 procent se z nich nadále staví za zásadu neutrality, nicméně poprvé za více než 20 let tato podpora od ledna klesla, a to o osm procent.

Švýcarsko přijalo stejné sankce jako Evropská unie. I na Putinovy dcery

Ekonomika

Většina respondentů (58 procent) se domnívá, že ozbrojené konflikty v Evropě budou častější.

Zachování armády podporuje 80 procent účastníků průzkumu a rekordních 74 procent souhlasí s plně vyzbrojenou armádou. Zatímco 30 procent si myslí, že země vydává na obranu zbytečně mnoho, 19 procent má naopak za to, že příliš málo.

Reklama

Výběr článků

Načítám