Hlavní obsah

Švýcarsko chce dostat Ukrajince a Rusy k jednacímu stolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Obrovskou roli jako mediátor aktuálního vojenského konfliktu na Ukrajině by mohlo sehrát Švýcarsko. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požádal tamní vládu, aby zorganizovala mírové jednání k „uhašení ohně“. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se účasti prý nebrání, informuje švýcarský deník Tages-Anzeiger.

Foto: Pool, Reuters

Prezident Švýcarské konfederace Ignazio Cassis

Článek

Rozhovory by se mohly uskutečnit už v pondělí v rámci zasedání Rady OSN pro lidská práva v Ženevě. Na žádost Ukrajiny by se měla projednat i válka na Ukrajině. Cílem rozhovorů je zahájení příměří mezi válčícími stranami.

Německo procitlo, Ukrajincům posílá protitankové střely i rakety

Válka na Ukrajině

Zelenskyj požádal švýcarského prezidenta Ignazia Cassise, aby mírové hovory uspořádal oficiálně a podle mezinárodního práva jakožto hlava neutrálního zprostředkovatelského státu.

Švýcarský prezident Ignazio Cassis je také v kontaktu s šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. Ten údajně slíbil, že v úterý do Ženevy osobně dorazí přednést projev.

Reklama

Výběr článků

Načítám