Hlavní obsah

Svět odsuzuje íránské rozhodnutí obnovit jaderný výzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Úterní rozhodnutí Íránu strhnout pečetě inspektorů Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) a obnovit jaderný výzkum vzbudilo ve světě velmi negativní reakce. Některé země hrozily Íránu předložením programu Radě bezpečnosti OSN, která může na zemi uvalit sankce.

Článek

Podle šéfa MAAE Mohameda Baradeje chce Írán začít obohacovat menší množství uranu.  MAAE uvedla, že Írán naplní odstředivky plynnou formou hexafluoridu uranu, což odborníci považují za přípravu k získání těžšího izotopu uranu, který se používá pro výrobu jaderných zbraní. K výrobě uranu vhodného k sestrojení jaderné bomby by ale všech 164 centrifug muselo pracovat "mnoho let".

Baradej také varoval, že úterní krok může předznamenat sejmutí pečetí z dalších dvou středisek, které jsou s vědeckým komplexem v Natanzu spojené. A i kdyby k tomu nedošlo, zisk malého množství obohaceného uranu je nebezpečný. Nejde z něj sice vyrobit jaderná bomba, ale umožnil by íránským vědcům získat zkušenosti s obohacováním uranu.

Znepokojení ve světě

Evropa považuje krok Íránu za porušení dohod. Británie, Francie a SRN, země tzv. trojky Evropské unie, jež s Teheránem vyjednává, obnovení jaderných aktivit odsoudily.  Francouzský prezident Jacques Chirac prohlásil, že Írán musí dodržet své závazky: "Pokud nebude spolupracovat s mezinárodním společenstvím, dopustí se vážné chyby."

"Toto je velmi negativní vývoj a vážně ohrožuje proces jednání," řekl šéf britské diplomacie Jack Straw. "Vojenská akce není součástí plánu," řekl Straw v britském parlamentu. "Tato věc musí být vyřešena prostřednictvím diplomacie a jiných prostředků a tak chceme i postupovat," dodal ministr. Sdělil, ale že by se problémem íránského jaderného výzkumu měla zabývat ada bezpečnsti OSN, která na zemi může uvalit i sankce. "V Evropě jsem poslední dva a pl roku ukázali dobrou vůli Nevěřím, že můžeme dělat více," dodal Straw.

Bílý dům varoval Írán před rizikem "vážného vystupňování napětí", pokud bude pokračovat v "supercitlivých" jaderných aktivitách. "Podobné kroky představují vážné vystupňování jaderného problému," řekl mluvčí Bílého domu Scott McClellan. Dodal, že jestliže Íránci nebudou plnit dohody s EU, "nezbude nic jiného, než pohnat je k zodpovědnosti v Radě bezpečnosti OSN".

Ruská nabídka nestačila

Rusko vyjádřilo obavy z postoje Teheránu a vyzvalo Írán, aby se držel svých jaderných závazků. "Írán jedná navzdory moratoriu dohodnutému s evropskými zeměmi a navzdory tomu, že tato dohoda je registrovaná u MAAE," upozornil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Rusko přitom Teheránu navrhlo vytvoření společného podniku, který by íránský uran obohacoval na území Ruska. Lavrov oznámil, že Moskva s Teheránem o této otázce nadále jedná, i když šéf íránské Nejvyšší rady národní bezpečnosti Alí Lárídžání nedávno prohlásil, že případné obohacování v Rusku může být nanejvýš doplňkem programu běžícího v samotném Íránu.

Reklama

Související články

Írán obnovuje jaderný výzkum

Írán sejmul pečetě z podniku na výzkum jaderného paliva, které na ně dala Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). MAAE Melissa Flemingová potvrdila,...

Výběr článků

Načítám