Hlavní obsah

Švédy zaskočila míra násilí protestujících muslimů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rasmus Paludan, právník a šéf dánské strany Stram Kurs (Tvrdý směr), která požaduje zákaz islámu, zrušil několik mítinků ohlášených na počátek tohoto týdne především na jihu Švédska. „Policie nedokáže zajistit bezpečnost mně, mým lidem, a dokonce ani sobě,“ zdůvodnil svůj postoj.

Foto: Johan Nilsson, ČTK/AP

Zapálená auta ve švédském Malmö po protestech muslimů

Článek

Paludan, jenž má i švédské občanství, předeslal už na počátku minulého týdne, že na akcích spálí výtisky koránu. Švédské úřady shromáždění nezakázaly. To vyvolalo v několika městech, zejména v Malmö, Norrköpingu či Linköpingu v jižním Švédsku, protesty mladých muslimů, které se stupňovaly. Hořící auta, policisté zasypávaní kameny a zápalnými lahvemi – od Zeleného čtvrtka až do noci na Velikonoční pondělí se skandinávské království topilo v pouličních bitkách.

Foto: Johan Nilsson, ČTK/AP

Protesty v Malmö

Gangy v akci

„Nejde o běžné protidemonstranty. Máme silné podezření, že útočníci patří ke zločineckým gangům,“ upozornil v pondělí na tiskové konferenci ve Stockholmu Anders Thornberg, šéf švédské policie, aniž upřesnil, že gangy se formují buď přímo z mladých přistěhovalců, nebo potomků imigrantů, převážně muslimského vyznání.

„Bezohledné násilí, kterého jsme byli v posledních dnech svědky, je příznakem větších problémů, které ve Švédsku máme. Gangy nadále rekrutují děti ještě před dosažením věku trestní odpovědnosti. Zde musí společnost jednat rozhodněji,“ uzavřel policejní šéf.

Také pokusy o vraždu
Švédští policisté vyšetřují násilné výtržnosti, sabotáže, žhářství a pokusy o vraždu namířené proti policistům.
Do souběžných útoků se podle něho zapojily stovky útočníků.
Vyšetřovatelé tvrdí, že mají po ruce dobré důkazy.
V nejednom případě využijí i kamery na tělech policistů.

Policista Alexandar Jeremič odsloužil celý víkend. „Takovou agresivitu jsem si nedokázal představit. Nechci zde mluvit o protidemonstrantech, protože jako demonstrant máte poselství. Tady není žádné poselství, jde jen o to, jak ublížit policistům,“ řekl televizi ARD.

Paludan by rád do zářijových voleb

Jonas Hysing, šéf operativního policejního velitelství, ho doplnil: „Mnohé nasvědčuje tomu, že cílem byla policie. Víme, že na sociálních sítích se objevují informace o podněcování k násilí proti policii.“

Vy chcete do NATO? Tak zapomeňte na bezjaderný Balt, vzkazuje Moskva Švédsku a Finsku

Evropa

Policisté v neděli v Norrköpingu vystřelili varovné výstřely. Odražené střely zranily tři útočníky. „Budeme-li my nebo jiní napadeni násilím ohrožujícím život, pak budeme reagovat. To zahrnuje i případnou nutnost použít zbraně k ochraně sebe i ostatních,“ ujistil Thornberg.

Ani teď nechybějí výzvy k boji proti „základním příčinám“. „Faktem zůstává, že stejně jako ve Francii nebo v Nizozemsku se i zde zakořenila prostředí, která mají se západní společností jen málo společného,“ napsal list Dagens Nyheter.

Paludan, jehož shromáždění vyvolala protesty, prohlásil, že chce se svou stranou kandidovat v podzimních parlamentních volbách ve Švédsku.

Finsko a Švédsko se v létě chystají vstoupit do NATO, píše list

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám