Hlavní obsah

Supertajný vojenský vlak prý čeká na vjezd do Maďarska

– BUDAPEŠŤ
Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Maďarský parlament se bude v úterý zabývat tím, zda vpustit na své území vojenský transport jedoucí ze Slovenska, kde však o něm nikdo neví. Alespoň tak se tváří slovenští politici, kteří odmítají jeho existenci potvrdit. Údajný vlak měl už dokonce projet českým územím. Vojenský transport NATO je tak tajný, že o jeho existenci neví vůbec nikdo.

Foto: Miroslv Paděra
Článek

Ať už vlak existuje či nikoli, podle maďarských médií projel v uplynulých hodinách územím České republiky a Slovenska. Je to první americký vojenský transport související s pomocí Turecku. Momentálně se prý jedenáct vagónů naložených zbraněmi a střelivem nachází na slovensko-maďarské hranici. Vstup na maďarské území má zítra povolit zdejší parlament.

Maďaři věří v existenci vlaku

Informace maďarských médií nepřímo potvrdil také maďarský ministr zahraničí László Kovács. "Je velmi pravděpodobné, že vlak čeká na naší hranici, protože Česká republika a Slovensko povolilo přejezd transportů již dříve," uvedl.

Vlak je přísně tajný!

Na Slovensku se však k vlaku plnému zbraní nikdo nehlásí. "Americká strana nás zatím nepožádala o přepravu vojenského materiálu, proto považuji za nepravděpodobné, že na našem území se zdržuje vlak s americkou výzbrojí," uvedl mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Boris Gandel. Podobně reagovali také mluvčí resortů vnitra a obrany. Pouze mluvčí železnic Miloš Čikovský naznačil, že pokud by byla tato informace pravdivá, jednalo by se o vyzrazení přísně utajované skutečnosti.

Maďarsko průjezd vlaku hodlá povolit

Představitelé všech čtyř parlamentních stran v Maďarsku se už předběžně domluvili, že podpoří přepravu amerického vojenského materiálu po maďarských železnicích a silnicích v souvislosti se společnou obranou Turecka. Povolení však nebude platit pro případnou akci proti Iráku. Opozice s tím chce počkat na novou rezoluci Rady bezpečnostiOSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám