Hlavní obsah

Středoškolačka lhala o učiteli, kterého zavraždil islamista

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třináctiletá francouzská školačka, která svým tvrzením vyvolala nenávistnou kampaň proti učiteli Samuelovi Patymu zavražděnému poté, co ukázal žákům karikatury proroka Mohameda, přiznala, že lhala. Potvrdil to její právní zástupce Mbeko Tabula.

Foto: AP

Francouzský premiér přijíždí do školy, kde byl zavražděn učitel historie Samuel Paty (archivní foto)

Článek

Paty působil na střední škole v Conflans-Sainte-Honorine jihozápadně od Paříže. Zmíněné karikatury, které otiskl satirický týdeník Charlie Hebdo, ukázal studentům, když s nimi diskutoval na téma svobody slova a rouhání.

Islamisté hrozí smrtí dalšímu učiteli

Evropa

Otec dívky na základě jejího tvrzení podal stížnost, načež se na internetu rozpoutala proti učiteli ostrá kampaň, která vyvrcholila jeho vraždou spáchanou osmnáctiletým Čečencem.

Dívka tvrdila, že Paty požádal žáky hlásící se k islámu, aby odešli ze třídy, když ukazoval karikatury. Během výslechů ale vyšlo najevo, že v danou dobu vůbec nebyla ve třídě.

Džihádistovi z Plzeňska soud odpustil zbytek trestu

Krimi

Vyšetřování také ukázalo, že učitel žáky upozornil, že se chystá ukázat proroka Mohameda a že každý, koho by se to mohlo dotknout, má zavřít oči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám