Hlavní obsah

Islamisté hrozí smrtí dalšímu učiteli

Právo, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzské úřady poskytly policejní ochranu učiteli Didieru Lemairemu, který varoval před šířením radikálního islámu v zemi, kvůli čemuž v posledních měsících opakovaně dostával anonymní výhrůžky smrtí. Ve čtvrtek rozhodly o jejím zesílení.

Foto: Reuters

Čel Republikánské gardy drží při pietě portrét Samuel Patyho

Článek

Lemaire bude mít nově nárok na stejnou policejní ochranu jako nejvyšší ústavní činitelé. Podle agentury AP to ve čtvrtek oznámil ministr vnitra Gérald Darmanin. Učiteli filozofie poskytuje policie blíže neurčenou ochranu již nyní. Darmanin uvedl, že úřady mu nyní nabídly nejvyšší možnou ochranu, na kterou mají nárok jen nejvyšší státní činitelé. Měl by tak k ruce řidiče a dalšího osobního strážce. Ministr nicméně nesdělil, zda učitel nabídku přijal.

Lemaire přednáší filozofii na vysoké škole v Trappes, které leží na sociálně problematickém pařížském předměstí. Vyhrožování podle něj začalo poté, co loni na podzim zveřejnil text, v němž veřejně kritizoval stát, že neudělal dost pro ochranu středoškolského učitele francouzštiny Samuela Patyho.

Vyčítá vládě laxnost

Toho v říjnu ve městě Conflans-Sainte-Honorine u Paříže zavraždil osmnáctiletý přistěhovalec čečenského původu, když si na něj počkal před školou a nožem mu uřízl hlavu. Životem zaplatil za to, že ve své hodině na téma svobody projevu ukázal karikatury proroka Mohameda z časopisu Charlie Hebdo. Policisté pachatele, který se se svou obětí neznal, krátce po činu zastřelili.

Pařížský vrah za ukázání učitele zaplatil

Zahraniční

Lemaire pár týdnů po Patyho vraždě napsal na zpravodajském portálu Le Point, že francouzské úřady hrozbu podcenily a neposkytly mu žádnou ochranu. Ještě před činem čelil totiž Paty tvrdým útokům na sociálních sítích.

Lemaire také varoval, že „sektářství se stále více zmocňuje těl i duší lidí“. On sám nyní ochranu dostal, což potvrdila policie i místní školské úřady. „V souladu s jeho přáním mu zajistí místní úřady ve spolupráci s policií takové podmínky, aby mohl pokračovat ve školní výuce,“ stojí v prohlášení regionální školské rady.

Macronův kabinet zakázal některé organizace

Případ Patyho pobouřil politickou scénu i veřejnost, která na otřesný čin reagovala četnými shromážděními na ochranu svobody slova. Památku Patyho uctil také prezident Emmanuel Macron, jenž hájil právo na otištění karikatur proroka Mohameda.

Zákony země nad islám. Francouzští muslimové přijali chartu sekulárních hodnot

Evropa

V reakci na Patyho smrt Macronova vláda zakázala činnost řady organizací, které považuje za islamistické. Navrhla také legislativu zakazující mj. financování islámských organizací ze zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám