Hlavní obsah

Džihádistovi z Plzeňska soud odpustil zbytek trestu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Ze šestiletého trestu za propagaci terorismu si odseděl čtyři roky a 7 měsíců. Od čtvrtka je Jan Silovský ze Spáleného Poříčí na svobodě. Šestadvacetiletý muž, který se chtěl nechat naverbovat k bojovníkům Islámského státu, uspěl u Okresního soudu v Lounech s žádostí o podmíněné propuštění z výkonu trestu.

Český "džihádista" Jan Silovský u lounského souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Stanovili jsme mu zkušební dobu na tři a půl roku s dohledem probačního úředníka. Dále jsme rozhodli o tom, že bude ještě 12 měsíců monitorován pomocí elektronického náramku,“ řekla Právu předsedkyně senátu Adéla Baranová.

Soud vycházel především z vyjádření znalců, podle kterých se Silovský napravil a nepředstavuje již žádnou hrozbu. Rozhodnutí je pravomocné, státní zástupce proti němu neměl žádné výhrady.

Chtěl jsem zabíjet americké a ruské vojáky, řekl policistům český „džihádista”

Krimi

Sám Silovský, který skončil za mřížemi proto, že se chtěl nechat naverbovat k bojovníkům Islámského státu, při projednávání žádosti o podmíněném propuštění prohlásil, že už se necítí být muslimem a islám je pro něho dávno uzavřená kapitola. Svoji budoucnost podle svých slov vidí ve studiu informačních technologií.

Poprvé chtěl Silovský předčasně na svobodu už předloni v srpnu. To ale neuspěl, neboť nepřisvědčil soud o tom, že se polepšil. V jednací síni tehdy totiž prohlásil, že se stále cítí být muslimem. „Na položenou otázku, zda by v případě propuštění na svobodu dál praktikoval islámské náboženství a řídil se koránem, odpovídal neurčitě a nejasně,“ vysvětlila Baranová hlavní důvod, proč Silovského tehdy ještě nechala za mřížemi.

Žalobce chce pro džihádistu z Plzeňska přísnější trest, odvolal se na poslední chvíli

Krimi

Proti podmíněnému propuštění tenkrát brojila i vězeňská služba a kategoricky s tím nesouhlasil ani státní zástupce. Tentokrát se už ale věznice vyjádřila kladně a žalobce předčasný návrat Silovského na svobodu podmínil právě znaleckým posudkem, který by měl potvrdit, že jeho slova o normálním životě jsou myšlena vážně a že je toho schopen.

Silovský nyní u soudu přiznal, že udělal chybu. „S tím už teď nic neudělám. Dnes už žádnou víru nepraktikuji a chci žít normální život. Mám zajištěnou práci svářeče, při které bych chtěl dálkově studovat a doplnit si vzdělání. Rád bych také založil rodinu,“ prohlásil odsouzený muž.

Džihádista z Plzeňska chce z vězení. Už se prý necítí být muslimem

Krimi

Svoje odhodlání zapomenout na minulost prokazoval Silovský i za mřížemi. Ze zprávy vězeňské služby vyplývá, že se choval vzorně. „Od počátku trestu si plní veškeré povinnosti, je nejlepším pracovníkem mezi vězni, chová se zdvořile a slušně. „V průběhu výkonu trestu dostal sedm kázeňských odměn,“ upozornila soudkyně. Poslední tři roky za Silovským pravidelně docházela i sociální kurátorka, která soudu napsala, že jeho chování a plnění povinností vykazují známky polepšení.

„Jsem hrozně šťastná, že půjde domů. Dohlídnu na něho a postarám se o to, aby nic podobného nezopakoval. Už je hlavou jinde. Chce jít studovat počítače, podal si přihlášku do školy,“ řekla Právu matka odsouzeného muže.

Český „džihádista” stráví ve vězení šest let, odvolací soud mu zpřísnil trest

Krimi

Mladík ze Spáleného Poříčí se začátkem února 2016 vydal do Sýrie, kde se chtěl přidat k bojovníkům Islámského státu a zapojit se do jejich válečných akcí. Na letišti v Istanbulu ho ale zadrželi turečtí policisté, kteří jej po přiznání důvodu cesty poslali zpět do České republiky, kde později vyšetřovatelům řekl, že počítal s tím, že půjde do války bojovat za ideologii IS a že bude zabíjet lidi.

Krajský soud v Plzni Silovského odsoudil jako prvního Čecha za pokus o podporu a propagaci terorismu v souvislosti s IS a poslal ho na 39 měsíců do vězení. Odvolací senát pražského vrchního soudu mu ale trest zpřísnil na 6 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám