Hlavní obsah

Spojené státy uvalily sankce na Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George W. Bush uvalil v úterý ekonomické sankce na Sýrii, neboť nebrání povstalcům ve vstupu do Iráku a podporuje terorismus. V prohlášení Bílého domu označil Sýrii za "mimořádnou hrozbu národní bezpečnosti, zahraniční politice a ekonomice Spojených států". Syrský premiér Muhammad Nádží Utri označil sankce za "nespravedlivé a neoprávněné".

Foto: Josef Zajíc

Školní jídelny zdravě a chutně. Ostrava 16.6.2015. Kuchař Vladimír Lesák převzal cenu od Ing. Zbyňka Pražáka.

Článek

Sankce zakazují vývoz amerických produktů do Sýrie s výjimkou potravin a léků a omezují bankovní vztahy mezi USA a Sýrií. Budou také zakázány lety mezi Sýrií a USA a zmrazeny účty některých syrských občanů a organizací, které se podle názoru USA podporují terorismus.

Bushe k sankcím opravňuje zákon, který Kongres schválil loni v listopadu. Dává mu mimo jiné pravomoc omezit americký vývoz do Sýrie a investice v této zemi, snížit úroveň amerického diplomatického zastoupení v Damašku a omezit svobodu pohybu syrských diplomatů v USA.

Spojené státy však nepřerušily diplomatické vztahy se Sýrií. Jedním z důvodů je snaha ponechat otevřené dveře možnosti, aby se Sýrie podílela na mírovém procesu na Blízkém východě, řekl nejmenovaný představitel amerického ministerstva zahraničí.

Sankce také nezakazují syrský vývoz do USA. Představitelé ministerstva zahraničí však připomněli,že americké ropné společnosti budou mít problémy s dalším působením v Sýrii, protože nebudou moci dovážet vybavení z amerických továren. 

Sýrie vyvezla do USA loni zboží - především ropu a ropné produkty - za 259 miliónů dolarů, zatímco americký vývoz do Sýrie loni dosáhl hodnoty 214 milionů dolarů. Obchod přitom už omezovaly předchozí sankce. Na seznamu zemí podporujících terorismus je Sýrie od roku 1979, kdy byl sestaven.

Zdůvodnění Bílého domu

"Uplatněním sankcí prezident potvrzuje odhodlání reagovat na podporu, kterou syrská vláda poskytuje teroristickým skupinám, na to, že udržuje vojenskou přítomnost v Libanonu, že se snaží získat zbraně hromadného ničení a že se snaží oslabovat americké a mezinárodní úsilí o stabilizování a obnovu Iráku," uvádí prohlášení Bílého domu. "Syrská vláda musí pochopit, že závisí jen na ní, jak dlouho budou sankce uplatňovány."

Konstruktivní přístup Sýrie podle prohlášení bude mít kladnou odezvu na straně USA.

Sýrie podle představitele amerického ministerstva zahraničních věcí dovolovala palestinským extremistickým skupinám, jako je Hamás, připravovat v Damašku atentáty proti Izraeli. Syrská vláda o těchto aktivitách ví a to musí přestat, řekl zástupce ministerstva.

Přestože Sýrie podle názoru Washingtonu vyvíjí zbraně hromadného ničení, odborníci si nejsou jisti, jak daleko má k sestavení jaderné bomby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám