Hlavní obsah

Spisovatel Rufin varuje před rozsahem rasismu ve Francii

PAŘÍŽ

Rasismus a antisemitismus ve Francii dosahují takového rozsahu, že se stávají reálnou hrozbou pro demokracii. Uvádí se to ve zprávě, kterou z pověření ministerstva vnitra vypracoval francouzský spisovatel Jean- Christophe Rufin. Dokument byl zveřejněn v úterý v Paříži.

Foto: Jiří Smutný

Brněnský hrad Špilberk

Článek

Ve Francii žije více než půl miliónu Židů a přes pět miliónů muslimů - obě komunity jsou největší svého druhu v celé Evropě.

Akce sociálně slabých

Rufin upozorňuje, že většinu aktů rasismu a antisemitismu nepáchají stoupenci krajní pravice nebo muslimští imigranti, ale lidé na okraji společnosti. Ti nikým nechtění, osamocení jsou následně přístupní radikálním teoriím.

Podle autora ztratili záchytné body, trpí sociální frustrací či prožívají krizi totožnosti.

Rufin zároveň varuje před podceňováním krajní pravice, z níž by podle něj mohly znovu vzejít násilnické skupinky. Poukazuje i na roli islámských teroristických hnutí, jejichž někteří exponenti prý ve Francii organizují zločinnost na náboženském a politickém základě.

Za určitou formu antisemitismu zpráva označuje také radikální antisionismus, který zpochybňuje právo Izraele na existenci. Autor dokonce navrhuje vypracování zákona, který by trestal ty, kdo přirovnávají Izrael k režimu apartheidu nebo nacismu.

Za rok 123 rasistických akcí

Rufin se také vyslovuje pro vytvoření organizace sledující projevy rasismu a antisemitismu na internetu a dávala podnět ke stíhání těch, kdo na něm rasovou nenávist šíří.

Ve Francii bylo podle údajů ministerstva vnitra od ledna do září letošního roku zaznamenáno 123 násilných rasistických a xenofobních akcí a 294 hrozeb tohoto charakteru a zároveň 166 akcí proti Židům a 584 hrozeb vůči nim. Tato čísla jsou vesměs vyšší než za celý loňský rok.

Autor studie Rufin je nositelem nejvýznamnějšího francouzského literárního ocenění - Goncourtovy ceny - za rok 2001 a je také předsedou humanitární organizace Akce proti hladu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám