Hlavní obsah

Francouzku s dítětem pomalovali hákovými kříži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Třiadvacetiletou Francouzku s dítětem napadla šestice mladých mužů ve vlaku nedaleko Paříže, protože se domnívali, že jde o Židovku. Noži ji rozřezali oblečení a zkrátili vlasy a na břicho ji zvýrazňovačem namalovali hákové kříže. O pátečním incidentu v neděli informovala DPA s odvoláním na francouzskou policii.

Foto: archiv

Veronika Husinecká

Článek

Útočníci původem ze severní Afriky mladou ženu napadli za jízdy. Sebrali jí batoh a podle údajů z dokladů o jejím trvalém bydlišti mylně usoudili, že je Židovka, proto přešli k brutálnějším praktikám.

Ženu poté ještě okradli a sotva vlak zastavil na zastávce, vyběhli ven a zmizeli. Cestou však převrátili kočárek s jejím dítětem. DPA zmínila, že nikdo z cestujících ženě nepřišel na pomoc.

Chirac žádá příkladné tresty

Francouzský prezident Jacques Chirac byl v reakci na incident zděšen a požádal pro stále unikající útočníky "zvlášť přísné tresty". Jen den před útokem vyzval Francouze, aby vzhledem ke stále častějším projevům rasismu a antisemitismu tomuto zlu čelili.

Nesnášenlivé útoky se množí, přestože vláda v posledních letech přijala řadu rozhodnutí, která měla šíření rasismu zabránit nebo ho přibrzdit. Kromě represivních opatření jde o školní programy, které mají dětem vštípit úctu k druhému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám