Hlavní obsah

Spalte dresy a smažte fotky, apeluje na afghánské fotbalistky bývalá kapitánka

– Kábul/Kodaň
Novinky, drk

Někdejší kapitánka afghánské ženské fotbalové reprezentace Khalida Popalová, která nyní žije v Kodani, doporučila svým kolegyním, aby přijaly bezpečnostní opatření v souvislosti s nástupem radikálního islamistického hnutí Tálibán. Bojovníci totiž v minulosti emancipované ženy pravidelně kamenovali, znásilňovali a vraždili.

Foto: Profimedia.cz

Někdejší kapitánka afghánských fotbalistek Khalida Popalová.

Článek

Po ovládnutí Afghánistánu se Popalová svěřila, že jí volají afghánské fotbalistky a s brekem ji žádají o radu a pomoc.

„Volám jim a říkám, ať pro svou vlastní bezpečnost stáhnou svá jména, odstraní svou identitu a smažou své fotografie. Dokonce jim říkám, aby spálily nebo se zbavily svého reprezentačního dresu,“ uvedla ve středu Popalová, která přitom v minulosti afghánské ženy burcovala, aby se nebály a byly slyšet.

Ze současných slov slavné fotbalistky je patrné, že nevěří rétorice Tálibánu, který tvrdí, že se změnil a že pro ženy najde ve své společnosti místo.

„Je to pro mě bolestivé, protože jsem jako aktivistka vždy bojovala a dělala všechno pro to, abych jednou dosáhla uznání jako reprezentační hráčka,“ řekla Popalová, která v současnosti žije v dánské Kodani.

Afghánská starostka: Čekám, až Tálibán přijde a zabije mě

Zahraniční

Jak připomíná Reuters, během vlády v letech 1996 až 2001 se Tálibán řídil islámským právem a zakázal ženám pracovat.

Dívky nesměly chodit do školy a ženy musely nosit burky, aby mohly vyjít ven, a to pouze v doprovodu mužského příbuzného. Ty, které pravidla porušily, byly ponižovány a veřejně bity tálibánskou náboženskou policií.

Reklama

Výběr článků

Načítám