Hlavní obsah

Soud žádá adresu naklonované Evy

– MIAMI
CNN, ČTK, Helena Landovská

Floridský soud předvolal na líčení 22. ledna dalšího z vedoucích společnosti Clonaid, místopředsedu Thomase Kaenziga. Vyžaduje od něj, stejně jako od předsedkyně Brigitte Boisselierové, informace o místě pobytu prvního údajného lidského klonu, holčičky Evy a její matky. V případě, že se nedostaví, bude zatčen a předveden policií.

Foto: ostrava.cz

Ostravská radnice v dávné minulosti

Článek

Potvrdil to advokát Bernard Siegel, který na společnost Clonaid tvrdící, že právě ona vyrobila první lidské kopie, podal žalobu. "Soud může společnosti nařídit, aby sdělila místo, kde se dítě zdržuje," uvedl Siegel. "Pokud to dítě existuje, je třeba pro ně stanovit opatrovníka," dodal.¨

Soud na Floridě oslovil proto, že Clonaid právě v tomto státě 26. prosince oznámila narození prvního lidského klonu. Vzhledem k tomu, že společnost dosud nesdělila totožnost jeho rodičů a v rozporu s původními sliby neumožnila provedení zkoušek DNA, které by dokázaly, že dítě je skutečně kopií své matky, tedy lidským klonem, žádá, aby k tomu byla donucena.

Siegel při procesu chce také dokázat, že Clonaid se pokouší obchodovat s dětmi. "Pokud je Eva skutečně klon, potřebuje nutně zvláštní lékařskou péči," tvrdí dále advokát. Pokud soud dojde k názoru, že dítě je v nebezpečí, může být Clonaid odsouzena za neposkytnutí či zanedbání povinné péče.

Hájí prý zájmy rodičů

Předvolání bylo Kaenzigovi doručeno v sobotu krátce poté, co vystoupil na konferenci investorů ve Fort Lauerdale na Floridě. Jak on, tak mluvčí Clonaidu Nadine Garyová nechtěli záležitost komentovat a nadále odmítli říct cokoliv bižšího o sídlech, financování a organizačním uspořádání Clonaidu. Kaenzig jen uvedl, že "rodiče Evy za úkon neplatili nic, ale nyní Clonaid za klonovací proces vyžaduje mezi 100 až 200 tisíci dolarů". Zopakoval, že rodiče se obávají, že jim vláda nebo soud novorozeně odejme. "Čekali na dítě mnoho let a teď jsou velmi šťastní, že je mají," řekl a připomněl, že Eva se narodila jednatřicetileté Američance, jejíž manžel je sterilní.

Význační vědci se ale v minulých dnech přiklonili k názoru, že jde o podvod. Svou roli sehrálo i to, že společnost, která údajně vyrobila dva lidské klony, byla založena sektou raeliánů, věřící, že lidstvo stvořili mimozemšťané právě klonováním.

Ve Francii se klonování stane zločinem

Reproduktivní klonování má být ve Francii napříště posuzováno jakožto zločin proti lidské důstojnosti. Předpokládá to návrh novely zákona o bioetice, který parlament projedná na konci ledna. Klonování lidí tak bude možné ve Francii trestat přinejmenším dvaceti lety vězení.

Ministr zdravotnictví Jean-François Mattei navíc požádá zákonodárce, aby se na klonování vztahovalo ustanovení o nepromlčitelnosti. Případné dítě-klon by tak mělo mít možnost podobně jako oběti znásilnění či incestu i více než dvacet let po narození zažalovat toho, kdo stál za jeho zrozením. Mattei také chce, aby pro zločin klonování platil ve Francii princip exteritoriality. "Nelze ponechat některému z Francouzů možnost, aby se nechal naklonovat v jiné zemi, která to umožňuje, či v mezinárodních vodách, a poté se legálně vrátil se svým klonem do Francie," uvedl ministr v rozhovoru pro deník Le Parisien.

Pro tresty jsou čtyři pětiny

S prosazením novely by neměl mít v parlamentu problémy, neboť v něm má vláda absolutní většinu. Podle průzkumu agentury CSA navíc 77 procent Francouzů klonování pobuřuje či šokuje a pouze každý desátý Francouz je z tohoto postupu nadšen. Více než dvě třetiny Francouzů (69 procent) jsou nicméně nakloněny využívání klonování či genetických manipulací k vědeckým účelům.

O klonování se francouzský ministr zajímá již dlouhou dobu a dokonce o něm napsal román s názvem Sonáta pro klon, který vyšel v roce 2000. Kniha vypráví o genetikovi, který v roce 2004 vytvoří klon se jménem Clara, neboť doufá, že se mu tak podaří oživit část své zesnulé ženy. "Je to tragédie," zdůraznil Mattei.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám