Hlavní obsah

Soud s vrahem švédské ministryně začal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Ve švédském Stockholmu začal ve středu dopoledne soud s pětadvacetiletým Mijailem Mijailovicem. Ten je obvinění, že loni 10. září pobodal v obchodním domě ministryni zahraničních věcí Annu Lindhovou. Napadená zraněním podlehla o den později v nemocnici.

Foto: Magda Zmrhalová

Pohled do údolí Desné od Vřesové studánky.

Článek

Průběh jednání doprovázejí speciální bezpečnostní opatření. Soud se konaná v podzemí a v místnosti nejsou žádná okna.

Samotný vyšetřovací spis má 1,1 tisíce stran. Celé dopoledne bude věnováno souhrnu událostí a důkazů proti obžalovanému. Soud vyslechne také svědkyni atentátu, přítelkyni zavražděné, Evu Franchellovou.

Fakta prezentuje státní zástupkyně Agneta Blidbergová.

Psychicky narušený pachatel?

Sám Mijajlovic bude vypovídat až dnes odpoledne a ve čtvrtek ráno. Obviněný se sice k činu doznal, trvá však na tom, že ministryni zabít nechtěl.

"Šel jsem jen dopředu. To je vše, co si pamatuji. Pak to vše proběhlo velmi rychle. Na nic si nepamatuji. Trvalo to 15 až 50 vteřin a byl konec," řekl pachatel mj. policii.

"Nemohl jsem tomu hlasu vzdorovat," uvedl dále. Na dotaz, kdo a nebo co na něj mluvilo odpověděl: "Nevím, věřím v Krista. On si mě vybral," dodal. Právě tato výpověď však napovídá, že muž není zcela psychicky v pořádku a čin zřejmě neměl žádný politický podtext.

Bitva médií a veřejnosti

Proces v přímém přenosu vysílají Švédský rozhlas i Švédská televize. Televize však smí přenášet pouze zvuk a nikoli obrazy - fotografování ani filmování v průběhu přelíčení není ve švédských soudních síních povoleno.

Zájem o proces je mezi veřejností obrovský. Již od úterního večera se před soudní budovou vytvořila skupina lidí čekající na vpuštění do soudní síně, kde je pro zvědavce vyhrazeno pouze deset míst. Lístky opravňující ke vstupu šťastlivci získali až dnes v půl osmé ráno. Platí ale jen den.

V soudní síni je přibližně 90 míst, z nichž většina je určena švédským i zahraničním novinářům. Proces by mohl skončit už pondělí. Nahrává tomu právě přiznání Mijajlovice.

Ann Lindhová

  • do Sociální demokracie vstoupila brzy po dosažení dvaceti let
  • v roce 1982 se poprvé stala poslankyní tamějšího parlamentu
  • v roce 1994 převzala post ministryně životního prostředí
  • v roce 1998 přešla do čela ministerstva zahraničí
  • z hlediska pravomocí patřila v posledních letech ke třem nejmocnějším lidem v zemi
  • byla označována za rozhodného stoupence švédského vstupu do EU a přijetí euroměny
  • vdaná za ministra civilních záležitostí Bo Holmberga, měli společně 2 syny

Zdroj Novinky/ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám