Hlavní obsah

Sněmovna reprezentantů USA ocenila Havla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká Sněmovna reprezentantů v úterý v noci našeho času schválila rezoluci oceňující českého exprezidenta Václava Havla jako bojovníka za demokracii a lidská práva a jako mimořádného dramatika a prezidenta. Havel je prvním Čechem, kterého americký Kongres takto individuálně ocenil.

Foto: Vratislav Konečný

pracovní trh před nádražím, okna za muži jsou kavárny Orient expres

Článek

Rezoluce nyní bude předložena Senátu, který ji musí rovněž schválit, ale protože jde o dokument, jehož obsah vyjadřuje sdílené pocity obou komor amerického Kongresu, očekává se hladké hlasování. Václav Havel prostřednictvím svého tajemníka Jakuba Hladíka vyjádřil potěšení nad touto poctou: "Jsem tím velmi překvapen a velice poctěn," řekl bývalý český prezident.

Návrh předložil kongresman Kind, který je členem Sněmovny reprezentantů za demokraty ze státu Wisconsin. Sám po promoci cestoval po Evropě a koncem osmdesátých let navštívil tehdejší Československo. Účastnil se jednoho zakázaného koncertu a na něm se setkal a hovořil s Havlem. Toto setkání na něho udělalo obrovský dojem, řekl Kindův tiskový mluvčí.

Hlasování přišlo až v noci

Třebaže kancelář kongresmana Rona Kinda již v úterý ČTK informovala, že rezoluce byla schválena, hlasování bylo na poslední chvíli odloženo na 18:30 místního času (00:30 SEČ). Právě Ron Kind předložil návrh této rezoluce již 29. ledna společně s Dougem Bereuterem, Howardem Bermanem a Tomem Lantosem.¨

Václav Havel, který 2. února letošního roku opustil po téměř 13 letech úřad českého, respektive československého prezidenta, má být podle textu rezoluce oceněn zejména za svůj boj za demokracii. "Vzhledem k tomu, že Václav Havel je respektovanou světovou osobností zastávající demokratické principy, neboť jeho skvělé dovednosti jako dramatika napomáhaly v prosazování demokracie ve východní Evropě v dobách studené války," uvádí se mimo jiné v návrhu rezoluce.

Sněmovna reprezentantů v návrhu rovněž ocenila nezapomenutelnou roli Václava Havla jako vůdce České republiky do světových společenství. Mezi Havlovými zásluhami rezoluce mimo jiné zmiňuje ekonomický úspěch ČR, která se podle textu stala jednou z nejrozvinutějších ve východní Evropě. A v závěru poznamenává, že Česká republika je v současné době jedním z drahocenných spojenců Spojených států. Havel v americkém Kongresu pronesl projev 21. února 1990.

Kongresmani pak budou hlasovat o tomto textu (volný překlad):

Sněmovna reprezentantů v součinnosti se Senátem se usnesly: Kongres oceňuje Václava Havla za celoživotní přínos lidským právům a demokracii, uznává přínos Václava Havla jako dramatika a prezidenta a blahopřeje Václavu Havlovi za jeho vynikající službu občanům České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám