Hlavní obsah

Slovensko míří k menšinové vládě, odhaduje Sulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Poté, co minulý týden slovenská strana Svoboda a solidarita (SaS) vypověděla koaliční smlouvu, je podle jejího šéfa Richarda Sulíka nejpravděpodobnějším scénářem dalšího vývoje vznik menšinové vlády. Sulík to připustil v diskusním pořadu televize TA3.

Předseda SaS Richard Sulík.

Článek

SaS dala premiérovi Eduardu Hegerovi (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti – OLaNO) ultimátum, aby se do 31. srpna pokusil vytvořit nový koaliční kabinet bez Igora Matoviče, současného ministra financí a předsedy OLaNO.

V takovém případě by současná čtyřkoalice stran OLaNO, SaS, Jsme rodina a Za lidi mohla pokračovat. V opačném případě podají čtyři ministři za SaS začátkem září demisi.

Sulík vs. Matovič: teď už je to kdo s koho

Evropa

OLaNO už dalo jasně najevo, že stojí za svým předsedou a Matoviče podporuje. Heger se nechal slyšet, že požadavek SaS je v příkrém rozporu s koaliční smlouvou. „Hnutí OLaNO s ním nesouhlasí a určitě nebude hlasovat pro předčasné volby,“ řekl Heger.

Předseda vlády Sulíkovi připomněl, že v roce 2012 rozbil vládu premiérky Ivety Radičové. „Když se teď k Robertu Ficovi (expremiér a předseda opoziční strany Směr – sociální demokracie, pozn. redakce) a Peteru Pellegrinimu (bývalý premiér a předseda opoziční strany Hlas – sociální demokracie, pozn. redakce) přidají fašisté z Republiky, uvrhnete Slovensko do katastrofy,“ dodal.

S krajní pravicí?

Předseda vlády je v nezáviděníhodné situaci, když ve vládě šéfuje svému stranickému šéfovi a dost dobře ho nemůže z vlády vyhodit. Současná koalice disponuje ve 150členném parlamentě 92 hlasy, po odchodu SaS by měla podporu jen 73 poslanců a vláda by byla menšinová.

Musela by při každém hlasování jednat s nezařazenými poslanci, mezi nimi i se zákonodárci zvolenými za extremistickou Lidovou stranu Naše Slovensko Mariana Kotleby. Matovič už před časem jejich podporu využil a Sulík ho za spojení s fašisty ostře kritizoval.

Slovenští poslanci přehlasovali veto Čaputové

Zahraniční

Politologové si také všímají, že preference SaS začaly klesat a Sulík v zájmu záchrany strany v podstatě musel koaliční smlouvu vypovědět, aby je Matovič nestáhl sebou. Podle červnového průzkumu agentury AKO pro televizi Joj totiž Matovičovo působení v politice vnímá negativně až 82 procent Slováků.

Reklama

Výběr článků

Načítám