Hlavní obsah

Slovenská policie vyvrací hoaxy kolem smrti oblíbeného moderátora

V souvislosti s náhlou smrtí oblíbeného slovenského moderátora Jula Viršíka (56) se na sociální síti objevila řada spekulací, že osudným mu bylo očkování proti covidu-19 vakcínou AstraZeneca. Slovenská policie označila všechny tyto spekulace za hoaxy.

Foto: ČTK/Iván František, ČTK

Július Viršík v roce 2004 coby jeden z porotců slovenské SuperStar.

Článek

Viršík dostal vakcínu měsíc a půl před smrtí a zveřejněný pitevní protokol prokázal, že očkování nemělo souvislost s jeho úmrtím.

„Závěry pitvy prokázaly vážné cévní postižení srdce z chorobných příčin, v jehož důsledku došlo k selhání srdce. Očkování není možné dávat do souvislosti s jeho úmrtím,“ uvedl ředitel sekce soudního lékařství a patologické anatomie Úřadu pro dohled nad zdravotní péčí Michal Palkovič.

Zemřel slovenský moderátor Július Viršík

Zahraniční

Navzdory této oficiální zprávě konspirátoři na internetu dál šíří hoax, že příčinou Viršíkovy smrti bylo očkování. Slovenská policie upozornila, že tyto informace šíří například předseda Lidové strany Naše Slovensko Marian Kotleba či herec Ibrahim Maiga.

„Na podprahové a primitivní aktivity Ibrahima Maigy jsme upozorňovali opakovaně. V honbě za lajky a falešným pocitem popularity je schopen napsat i největší tupost, jen aby měl pocit, že ho lidé mají rádi,“ konstatovala policie na své stránce Hoaxy a podvody.

EMA schválila očkování dětí od 12 let

Evropa

Policie označila podobné aktivity za největší lidský hyenismus. „Pane Maigo, zkuste udělat jednou v životě něco užitečného. Buď mlčte, nebo jděte pomáhat lékařům na Slovensku, v zemi, která vás přijala a nabídla vám podmínky na vaši krátkou uměleckou kariéru,“ dodala policie na adresu herce, jenž je původem z Mali.

Viršík byl jedním z nejoblíbenějších rozhlasových moderátorů na Slovensku a byl rovněž porotcem soutěže Slovensko hledá SuperStar. První dávku vakcíny dostal 10. dubna a zemřel 26. května na selhání srdce na své chatě v obci Malé Leváre.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám